Häng med på en skoldag på naturbruksprogrammet

Ute på en åker på Follingboslätten ligger 17-årige Alvin Johansson på knä med ett finger i den sandiga myrjorden för att mäta sådjupet. På håll hörs mullret av traktorer där klasskompisarna harvar varv på varv i solskenet. På naturbruksprogrammet på Gotland grönt centrum är de praktiska momenten i undervisningen minst lika viktiga som de teoretiska.

Jonatan Hansson hjälper till med sysslorna i lagården och i fårhuset.

Jonatan Hansson hjälper till med sysslorna i lagården och i fårhuset.

Foto: Kerstin Klint

Lantbruk2019-05-08 09:22

–  Det är så viktigt med praktik och skolförlagt lärande. Ett av våra ledord på skolan är att eleverna ska vara anställningsbara, berättar Hanna Cederlund, som är agronom och chefsinstruktör på Gotland grönt centrum.

I slutet på april deltog ettorna i ett antal praktiska grundmoment på skoljordbruket på Gotland grönt centrum på Lövsta. Ett av dessa är så kallad ”lapptäckesteknik” som innebär att en åker delas in som ett lapptäcke, där eleverna samarbetar två och två för att förstå tekniken bakom vårbruket.

– De får göra hela momentet på sin lilla åkerlapp, berättar Hanna Cederlund.

Ulf Larsson som är lärare på naturbruksprogrammet står i kanten av åkern och inspekterar elevernas arbete noggrant.

– Jag tycker att det går bra, en del har ju kört mycket hemma men det är ändå viktigt att de lär sig arbetet och förstår varje grundmoment. Det är bra driv i de här eleverna, säger han nöjt.

Efter en stund samlas eleverna runt Ulf Larsson för att få respons på sitt arbete.

– Bossen säger att det är lite ojämnt så nu måste vi harva om, berättar Victor Jansson med glimten i ögat och ler mot sin lärare.

Klasskompisen Lucas Nilsson tycker att undervisningsmomentet är bra, trots att han gjort det mängder av gånger hemma på sin föräldragård.

–  Det som är intressant är när vi följer upp arbetet senare.

I ett änge alldeles intill gården på Lövsta håller ett gäng ettor på med ytterligare ett praktiskt moment, här handlar det om stängselteknik.

– Eftersom vi har så mycket betesdjur på den här ön kommer majoriteten av eleverna att komma i kontakt med stängsling. Det låter enkelt men för att det ska bli ett riktigt bra staket är det viktigt att man kan grunderna, poängterar Hanna Cederlund samtidigt som hon presenterar läraren Torbjörn Svensson.

När tidningen Lantbruk är på plats är proffsstängslare Torbjörn Svensson just i färd med att lära eleverna steg för steg hur man stängslar ett hörn.

– De är så otroligt duktiga, jag visar dem bara en gång och de behöver inte repetera, berömmer han sin grupp.

Blenda Åkerblom och Sara Thunegard tycker att det är mysigt att få komma ut i vårvädret, och samtidigt lära sig något praktiskt.

– Jag trivs jättebra på skolan, och nu har man ju landat lite. Vi är uppvuxna på en bondgård båda två och då har man kanske ett visst försprång såklart, berättar Sara Thunegard.

På naturbruksprogrammet går omkring 75 elever och de senaste åren har elevantalet ökat markant. Naturbruksprogrammet på Gotland grönt centrum har profilerna lantbruk, lantbruksdjur, häst och djursjukvård.

– Jag tror verkligen att lantbruksnäringen trendar just nu, jag ser helt klart en stolthet hos våra elever och jag känner en väldig framtidstro för den här branschen. För vår del är det otroligt viktigt att vi jobbar med att vara en attraktiv skola med ett gott renommé och att vi skapar en studiemiljö där våra elever verkligen känner sig hemma.

– Det finns många gamla idéer om vad en lantbrukare och ett lantbruksjobb är. Vi vill visa att det finns oerhört mycket man kan jobba med inom lantbruk. Lantbruket i sig har ju en extrem teknikutveckling, och det är viktigt att vi som skola håller takten med den.

Jobbmöjligheterna inom jordbruksyrket betraktas som oerhört goda, berättar Hanna Cederlund.

– Näringen skriker verkligen efter folk. Det som är häftigt är att våra elever går rakt ut till arbete allihop.

En fördel med en förhållandevis liten skola är att varje elev blir sedd, och att eleverna hjälper och stöttar varandra, berättar Hanna Cederlund.

– Lärarna lär känna eleverna, det blir en bra gemenskap och ett engagemang som smittar av sig. Dessutom har vi en stor bredd på vår utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!