– När vi tog över gården 2011 hade den tidigare bestått av ett femtiotal nöt och runt 180 lamm. Farfar, som drev gården tidigare, hade blivit äldre och beslutat sig för att avsluta och lämna över gården. Kvar fanns ett stort parti med vallfoder och det var då jag fick idén om att börja med foderförsäljning, säger Kristoffer Wångdahl.
– Farfar sa att jag skulle slänga det, men det tyckte jag var dumt och annonserade ut det på Blocket och Facebook, berättar han vidare med ett litet skratt.
Efterfrågan visade sig vara stor, särskilt bland hästägare, vilket gav Kristoffer blodad tand.
– Jag tänkte "jag fortsätter att skörda precis som om att vi har kvar djur på gården", säger Kristoffer och förklarar att efter det har han fortsatt.
När han dessutom fann en kollega på fastlandet växte idén om ett specialiserat djurfoderföretag fram.
– Jag hittade en liknande verksamhet på fastlandet vilket inspirerade mig mycket. I dag tror jag att jag är ensam om min affärsidé på Gotland, i varje fall i den här omfattningen.
Numera levererar Boge hö och halm vallfoder till ett flertal hästägare och lantbrukare runt om på ön. Närmare 150 hektar odlas, varav delar är arrenden, vilket krävs för att kunna hålla igång verksamheten i den omfattning som Kristoffer anser att det krävs för närvarande. På sikt planerar han att öppna ett foderbutik på gården och målet är att helt kunna livnära sig på foderförsäljning.
– Idag jobbar jag även som snickare och det funkar bra eftersom jag har egen firma och hyrs in av olika företag. Det gör att jag med gott samvete kan ta ledigt vid höskörden, säger han och ler.
Kunderna är huvudsakligen hästägare, många har ett trettiotal hästar på gården vilket kräver stora volymer med hö, men även mjölk- och lammbönder finns med i kundkretsen särskilt de år när skördarna varit dåliga. Att våren varit kall och sommaren torr gör att Kristoffer hade fullt upp med leveranser redan i augusti eftersom många blev tvungna att stödutfodra.
Kristoffer, som nyligen fyllt 22 år, berättar att han jobbat sedan han var liten och trots att en axel krånglar är det full fart framåt.
– Det är så roligt, men jag har slutat hjälpa till med att lasta av småbalar, det gjorde jag förr. Jag måste skona min axel. Jag har överhuvudtaget minskat allt handarbetet, säger han bestämt och visar stolt en av de senaste investeringarna, den nya traktorn.
Det gäller att hitta smidiga arbetsmetoder, förklarar han, både för att vinna tid och för att inte behöva så mycket hjälp vid hö- och halmskörden.
I dag analyseras inte bara allt hö utan även halmen. Halm är nämligen något som efterfrågas bland många.
– Allt fler utfodrar även med lite halm, så därför har kraven blivit betydligt högre även på den.
För att hålla ordning på var höet skördats, vilket analysvärde det har och vilket parti olika balar tillhör, stora som små, märker Kristoffer fodret och gör anteckningar i en pärm.
– Förra året hade jag några dammiga balar trots att analyserna var bra vilket antagligen berodde på den torra sommaren, säger han bekymrat och förklarar hur viktigt det är att inte få ett dåligt rykte som foderleverantör. Kvalitén är med andra ord a och o.
– Jag är visserligen lite dyrare än många andra, men det ska vara bra kvalité och så vill jag se till så att de hästägare som handlar av mig ska ha foder hela året.
Den kalla våren och torra sommaren har även i år påverkat höskörden.
– I år arrenderar jag cirka 30 hektar extra så det borde ha gett större skörd, men istället fick jag ihop lika mycket som året innan, säger Kristoffer och skakar på huvudet.
Över 6 000 småbalar ligger på loftet och alla storbalar med hö och halm ligger ordentligt sorterade. Sommarens arbete är långt i från över för flera gånger i veckan är det dags att ta emot djurägare som kommer för att hämta sitt hö. Många har inte utrymmen till att ta hem en hel årsförbrukning på en gång utan måste hämta i omgångar. Andra dagar är det dags för hemleveranser till större gårdar eller så ska hösäckar levereras till kaninägare i stan.
– Jag tror på sikt att det är lättare att sälja om det även finns en butik på gården. Kanske funkar det, kanske inte, men man måste chansa lite för att se om man kan vinna, säger Kristoffer.