Utehöns gör att äggbranschen växer

Foto: Magdalena Olsson

lantbruk2016-03-15 07:35

I dag är frigående höns en självklarhet, men nu anser Magnus Bolin att det börjar bli dags för nästa steg. Nämligen att hönsen ska ha möjlighet att gå ut året runt, inte bara fyra månader under varmare delen av året. En nyhet är därför att Gotlandsägg satsar på det man kallar för ”Ägg från utehöns” vilket skiljer sig från företagets övriga produkter: ekologiska Krav-godkända ägg, ägg från frigående höns och ägg med gulare gula. Ägg från utehöns innebär att hönsen har möjlighet att gå ute under hela året och att de äter vanligt hönsfoder. Man kan säga att deras ägg är en billigare variant av Krav-äggen som är allra dyrast eftersom de har de strängaste kraven.

–Vi har en vision av att man ska släppa ut mer höns, men man måste ta det i en schysst takt när det gäller våra producenter, betonar Magnus Bolin.

Gotlandsägg driver i dag två äggpackerier. Ett i Stenkyrka på Gotland och ett i småländska Ruda. Tillsammans har de båda packerierna en årsomsättning på 160 miljoner kronor och cirka 100 personer, från foderleverantörer och personal i packerierna till lantbrukare och åkare, är på ett eller annat sätt involverade i företaget. De nya satsningen innebär att de producenter som är knutna till Gotlandsägg investerar mångmiljonbelopp.

–De producenter vi aktiverat igång de senaste åren har investerat i cirka 100 miljoner kronor, både på Gotland och på fastlandet.

Sverige har en unik position i världen när det gäller äggproduktion, enligt Magnus Bolin. Svenska ägg innehåller inga syntetiska färger, är salmonellafria, fria från antibiotika och det är sedan 1974 förbjudet i Sverige med näbbtrimning som innebär att hönsens yttersta spets på näbben klipps av.

Magnus Bolin ser ljust på framtiden för hönsnäringen, både när det gäller kött- och äggproduktion, eftersom efterfrågan på ljust kött och ägg ökar.

–Det här är en bransch som har haft sin kris, säger Magnus Bolin och syftar på den stora omställning det innebar när man, 1988, började släppa ut hönsen ur sina burar vilket i princip är standard i dag.

–Vi blir fler människor i Sverige och vi äter allt mer ägg per capita. I dag är vi runt tio miljoner svenskar som i snitt äter 200 ägg var per år. Branschen gissar att vi kommer öka med sex ägg per capita under fyra år. Det kanske inte låter så mycket, men det är det när man räknar på hur många vi är.

Andra faktorer som har hjälpt till att ge äggbranschen ett uppsving är att kolesterollarmet har blåsts av, att äta ägg anses inte längre ”vara farligt”. Tvärtom, nya dieter förespråkar att man ska äta mer protein och mindre kolhydrater.

I dag ligger Gotlandsägg på en fjärde plats i landet när det gäller marknadsandelar. Försäljningen av ägg har fyra tydliga konsumtionstoppar: Vid påsk, midsommar, skolstart och, inte minst, jul som beskrivs som den bästa försäljningstiden. För äggleverantörerna varar julpeaken under tre månader eftersom den innefattar julbak och matlagning långt innan själva juldagarna, men även efter jul. Eller som Magnus Bolin säger: ”ägg är både fattigmansmat och festmat”.

Vid packeriet i Stenkyrka packas det 28 000 ägg per timme och i Småland 120 000 ägg i timmen. Totalt lämnar 150 miljoner ägg per år Gotlandsäggs packerier, och levereras ut till grossister och matvarubutiker runt om i landet. Man kan säga att företaget har nischat sig, från att tidigare leverera så kallat konventionella ägg till att nu satsa på ägg med ekologiska och etiska värden.

Äggen kommer från 41 stall runt om i landet, vilka drivs av 21 leveratörer. Nio finns på Gotland. Nu siktar man, som sagt, på nästa steg: Att släppa ut ännu fler höns. För även om ekologiska ägg och ägg från frigående höns är dyrare än konventionella ägg så är det där framtiden finns, tycker Magnus Bolin.

–Jag tror att vi bara är i början av det ekologiska, men det måste ske i en takt så vi kan hantera det. Vi tuffar på, sakta och vackert!

Ekologiska ägg Svenska ägg

Ekologiska ägg produceras på ett sätt där hönsen i stallarna har tillgång till sittpinnar, dagsljus, värprede och tillgång till rasthage utomhus där hönan kan picka. Besättningar får bestå av högst 3 000 djur. I ekologisk äggproduktion är endast ekologiskt hönsfoder tillåtet. Det viktiga ämnet metionin (som bland annat hjälper hönan att värpa stora mängder ägg) kommer från fiskmjöl eftersom syntetisk metionin inte är tillåten inom ekologisk produktion. Vintertid utfodras hönsen även med hö eller rotfrukter. Inom ekologisk äggproduktion är det tillåtet att vaccinera djuren mot de vanligste sjukdomarna.

Källa: Krav.se

Produktionen av svenska ägg lyder under världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning.

På ett antal punkter har Sverige strängare regler än vad EU-direktivet föreskriver. Exempelvis är eltrådar förbjudna, det finns krav på fönster för dagsljus, mekaniskt buller får inte överstiga 65 dBA. Det är högst tillåtet med 16 höns per inredd bur och för frigående höns gäller högst 9 höns per kvadratmeter vistelseyta och högst fyra våningar i system för frigående höns.

Källa: Svenskaagg.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!