"Vi är inne i en kreativ fas"

Hallå där Maria Eriksson, utbildningsansvarig vid Gotland Grönt Centrum.

Maria Eriksson.

Maria Eriksson.

Foto: Magdalena Olsson

lantbruk2016-03-15 07:15

Maria Eriksson tillträdde som utbildningsansvarig vid Gotland Grönt Centrum i januari i år. Tjänsten har funnits förut vid dåvarande Lövsta, men ombildades när Gotland Grönt Centrum AB bildades och fick uppdraget att driva den gymnasiala naturbruksutbildningen. Bolaget ägs av Hushållningssällskapet Gotland, Region Gotland och LRF Gotland och de satsar bland annat på vuxenutbildningar och på ungdomar som väljer naturbruksprogrammet.

Vad är på gång just nu?

–En grundkurs i jordbruk startade i början av mars och den pågår i 34 veckor. Kursen är full och vi har beslutat att den kommer att ges även nästa år, säger Maria Eriksson.

Just nu pågår även en kurs i biodling där söktrycket var så stort att man även där beslutat sig för att ge kursen nästa år. Snart blir det även utbildningar i sparsam körning och arbetet med sommarkurserna pågår för fullt. Först ut i sommar blir ett naturbruksläger som riktar sig till högstadieungdomar.

-I planeringsstadiet är även kortkurser om djur, exempelvis en lammkurs, en kurs om hönshållning för husbehov och en utbildningsdag om att träffa djuren på gården och hur lantbruket bedrivs.

Vem riktar ni er till med de kurserna?

–De är öppna för alla. Det kan röra sig om sommarbesökare på Gotland, barnfamiljer eller lantbrukare som efterfrågar en viss sorts kurs, säger Maria Eriksson och betonar att hon välkomnar förslag på kurser.

–Det kan vara kurser direkt till lantbrukare som manegementkursen för lantbrukare som vi planerar att ge i höst.

Förutom kortare utbildningar, från allt från endagskurser till längre kurser, är Gotland Grönt Centrum ansvarig för naturbruksprogrammet med inriktning på lantbruk och djur.

–Vi har även olika profiler på de båda inriktningarna av naturbruksprogrammet. För inriktningen lantbruk gäller lantbruksprofilen och för inriktningen djur finns det tre profiler: lantbruksdjur, häst och djursjukvård.

Det sistnämnda är nytt inför hösten och sker i nära samarbete med distriktsveterinärerna på Gotland.

Hur har intresset för den nya djursjukvårdsprofilen varit?

–Vi har haft flera intresserade som kommit ut hit och tittat. Det är för närvarande 14 sökande till naturbruksprogrammet, men vi hoppas och tror att det blir fler när man öppnar upp ansökningarna för omvalsperioden till gymnasiet igen.

För närvarande finns det 18 elever i årskurs tre, sex elever i årskurs två och 18 elever i årskurs ett vid naturbruksprogrammen.

–Vi håller även på med att uppdatera våra utbildningar och går igenom alla våra profiler. Bland annat genom inspel från branschen, vilka vi har ett nära samarbete med, eftersom flera av dem finns här på plats på området.

Att det kommer bli mer hundkunskap vid Gotland Grönt Centrum är inte osannolikt eftersom Maria Eriksson har ett förflutet som hundlärare vid Gutegymnasiet.

–Det blir mer hund här så klart. I djursjukvårdsprofilen läser eleverna hundkunskap och alla naturbrukselever kommer få ta del av hur man kan använda vallhundar i arbetet som lantbrukare, säger Maria Eriksson.

Hon ser ljust på framtiden, inte bara när det gäller utvecklingen av kurser och utbildningar vid Gotland Grönt Centrum, utan även när det gäller all verksamhet på området .

–Det är väldigt spännande, vi är inne i en kreativ fas där det händer mycket!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!