I dag används barnskötare för att fylla större delen av förskollärarplatserna på Gotland, säger hon.
– Vi har redan nu svårt att hitta förskollärare till alla tjänster. Vi har ett beslut av politikerna om att höja andelen förskollärare på Gotland för att komma förbi 50-procentstrecket på aktuella tjänster, men nu är vi nere i 34 procent. En av målsättningarna har varit att ha två förskollärare och en barnskötare på varje avdelning, i dag är läget det omvända.
För närvarande är det brist på förskollärare i de flesta av landets kommuner, men det dröjer innan situationen blir akut på Gotland, säger ansvariga inom Gotlands barn- och utbildningsförvaltning.
Elisabeth Söderbäck, HR- och personalchef inom förvaltningen, delar inte Gunnel Ahlgrens oro.
– Jag tycker inte vi ska slå på trumman och säga att det är allvarligt. Just nu pågår två utbildningar parallellt på Gotland med totalt ett 60-tal elever som examineras under två omgångar de närmsta åren.
Rekrytering av nya förskollärare är ett arbete som pågår kontinuerligt, just för att vi inte ska få akut brist på lärare framöver.
Brist hotar framför allt på grund av pensionsavgångar, säger Elisabeth Söderbäck. Enligt henne rör det sig om ett 20-tal lärare som går i pension fram till 2019. Mellan 2020 och 2024 handlar det om ytterligare ett 30-tal.
Brittis Benzler (V), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, medger att behovet av förskollärare på ön i nuläget är stort. Det har flera förklaringar, säger hon.
– Bland annat köpte vi en utbildning som senare inte blev godkänd när det kom nya krav på behörighet. Vi har jobbat hårt för att låta eleverna komplettera sin utbildning i efterhand för att få rätt behörighet, men vi förlorade tid. Vi borde också haft bättre framförhållning när det gäller att försöka ordna fram fler utbildningsplatser för förskollärare, men det samma gäller kommuner över hela Sverige. I nuläget försöker vi öka dialogen med Uppsala universitet så att vi i framtiden kan få en permanentad utbildning till förskollärare på Gotland.
Anders Jolby, skoldirektör på Gotland, håller med:
– Det är viktigt med ett utbyte mellan Campus Gotland och Uppsala universitet för att kunna utbilda fler förskollärare i framtiden.
Susan Meuller, regionens förskolechef sedan i våras, säger att utbildningarna måste bli mer attraktiva för att locka fler sökande.
– Det här är något som är aktuellt för oss hela tiden och som vi ständigt har tankar kring. Just nu är läget okej, men framöver kommer vi att ha ett ganska stort behov av förskollärare. Vi måste därför fråga oss hur vi ska locka fler unga människor att utbilda sig till förskollärare för att tillgodose framtida rekrytering.
Ett problem är fördelningen av lärare på ön, säger Susan Meuller.
– Många vill både bo och arbeta i Visby. Det är något som jag tycker att vi måste arbeta med, att få hela ön attraktiv för förskollärare och därmed fördela lärarna jämnare. Som det är i dag är det många som börjar jobba på orter i norr eller söder, men som senare finner Visby mer attraktivt och därför söker sig dit. Ansvariga inom barn- och utbildningsförvaltningen får tillsammans med berörda se vad som kan göras.