Sveriges Radio Ekot var först med att berätta att Skolverket har tagit fram ett stödmaterial för att hjälpa obehöriga lärare i sin yrkesroll. Materialet når de via webben och i det hittar de bland annat tips på hur de kan lägga upp sin undervisning. Dock får satsningen kritik från Lärarförbundet, både nationellt samt regionalt.
– Jag känner att Skolverket försöker göra alla möjliga satsningar för att mota bort lärarbristen. Det är såklart att stöd behövs men det här är mer av en första hjälpen-lösning, säger Linda Rung, ordförande för Lärarförbundet Gotland.
Hon anser att man snarare borde satsa på vidareutbildningar för obehöriga lärare så att de kan få legitimation, samt ett upplägg som gör att de kan studera på hundra procent och ändå klara sin ekonomi.
– Det skulle behövas ett bra system så att de kan studera och jobba samtidigt. Många vågar inte hoppa på lärarutbildningen för att det blir en utmaning att få det att gå ihop, säger hon.
I nuläget arbetar 504 legitimerade lärare, exklusive särskolan och modersmålslärare, på de gotländska grundskolorna i årskurs 1 - 9. När det kommer till obehöriga lärare landar den siffran på 64 stycken. Linda Rung framhäver att det däremot är viktigt att tänka på att andelen behöriga och obehöriga lärare skiljer sig mellan skolorna.
– På vissa är hundra procent behöriga medan andra skolor har en andel under 40 procent, säger hon.