Arbetsmarknaden ser ljus ut på Gotland med allt fler i arbete. Den låga arbetslösheten märks tydligt när Region Gotland ska rekrytera, bland annat personal till skolan. Grundskollärare toppar, tillsammans med ingenjörer, kockar och sjuksköterskor, listan över bristyrken.
När öns grundskolor i morgon firar examen lämnar fler än 40 skolanställda regionen. Här finns ämneslärare, klassföreståndare och slöjdlärare, assistenter, skolsköterska, specialpedagoger och fritidspersonal.
Skolor både i Visby och på landet säger tack och hej till de nyblivna pensionärerna, vissa har jobbat i skolan i över 40 år och nu jagas ny kompetens.
– Det är bekymmersamt, säger Eva Edin, HR-chef på regionen, om personalsituationen.
Annonser ligger ute och öns rektorer jobbar just nu febrilt för att i bästa fall hinna fylla vakanserna innan sommarsemestrarna.
– Det är en hektisk tid för skolledarna. Vi har många enheter att bemanna och det är ett bekymmer, men det är en politisk fråga hur många skolor och förskolor vi ska ha, säger Eva Edin.
Matte och NO-lärare, fritidspedagoger och nu också SO-lärare, råder det särskild brist på. Eva Edin menar att det finns tre sätt för regionen för att hantera personalbristen.
– Att behålla de vi har, att leta upp de som finns på marknaden och att vidareutbilda de vi redan har anställt, säger hon.
I dag utbildas för få lärare i landet och Eva Edin menar att regionen måste fortsätta jobba för att vara en attraktiv arbetsgivare, men att det också handlar om inställningen till ett yrkesliv i skolan.
– Vi behöver sälja budskapet att det är ett viktigt och roligt jobb, säger hon.