Stora pensionsavgångar och lärare som söker sig till andra jobb gör att det är svårt att hitta lärare till öns skolor. Även dålig löneutveckling och hög arbetsbelastning har fått många befintliga lärare att lämna yrket.
– Det blir svårare och svårare. Många av våra pensionerade lärare har jobbat som vikarier vid sjukfrånvaro, ändå finns det en vikariebrist, säger Gunnel Ahlgren, Lärarförbundets ordförande på Gotland.
En uträkning som Lärarförbundet gjort visar att 320 lärare på Gotland kommer att gå i pension inom en tioårsperiod. Totalt handlar det om 97 grundskollärare, 86 förskollärare, 52 gymnasielärare, 42 speciallärare, 22 fritidspedagoger eller lärare i fritidshem och 21 praktiska och estetiska lärare.
Den löneöversyn som gjordes 2016 slutade i oenighet då Lärarförbundet lämnade förhandlingen när arbetsgivaren vägrade att höja det 1,5 procentiga lönebudet. I år har lönekompensationen ökats till två procent. Men missnöjet med lärarlönarna kvarstår.
– Vi har legat över medel men nu ligger vi under, säger Gunnel Ahlgren.
Lönelyftet har bidragit till att höja medelvärdet på lärarnas löner men de pengarna kommer från staten och Gunnel Ahlgren menar att det krävs satsningar från regionens sida.
– Även huvudmannen, Region Gotland, ska bidra till att höja lärarlönerna men det gör de inte, säger hon.
De låga lönerna gör det svårt att konkurrera med fastlandet. Ingångslönerna på Gotland ligger runt 6 000 kronor lägre än i Stockholm, menar Gunnel Ahgren.
– Jag befarar att det blir ett tufft jobb för skolledarna att rekrytera efter sommaren, säger hon.
Lärarbristen innebär ännu hårdare press på många behöriga lärare som får en ökad arbetsbelastning i och med att de tvingas ta ansvar för kollegor utan behörighet.
– Det är redan full arbetsbelastning och mer. Det här sliter på vår lärarkår, säger Gunnel Ahlgren.
Positivt är att många har sökt sig till de tre nya lärarutbildningarna på ön. Totalt har över 500 ansökningar kommit in till universitetet.
– Kan Gotland behålla dem som går lärarutbildningarna så skulle det vara bra, det är bara lite lång leveranstid.
När regionstyrelsens arbetsutskott sammanträder på tisdag, väntas ett förslag till förändring gällande lärarnas löner att presenteras.
– Vi tycker givetvis att situationen är allvarlig och vi har påpekat från nämnden att läraryrket måste bli mer prioriterat, säger Brittis Benzler (V), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.