Löneökning för flera lärare på Gotland

Flera lärare på Gotland får nu höjd lön via lärarlönelyftet. För 320 lärare höjs månadslönen med 2 500 kronor. Satsningen har dock mött kritik.

Flera lärare får 2 500 kronor extra i lön.

Flera lärare får 2 500 kronor extra i lön.

Foto: Tommy Söderlund

Lärarlöner (GT)2016-11-11 05:45

Lärarlönelyftet är en satsning för att särskilt kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger ska kunna få en löneökning. Sammanlagt delar Skolverket ut tre miljarder kronor årligen vilket beräknas ge cirka 60 000 lärare i landet ett lönelyft. Region Gotland har begärt närmare 14 miljoner kronor och det innebär att 320 lärare får 2 500 kronor extra i månaden.

– Det är positivt att staten satsar resurser för att stärka läraryrkets attraktivitet. Samtidigt hade vi önskat större frihet att själva hantera statsbidraget så att fler kunnat få ta del av det, säger Anders Jolby, utbildningsdirektör vid utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

För att en lärare ska bli aktuell för lönelyftet måste minst ett av Skolverkets fyra kriterier uppfyllas, samt vissa lokala kriterier som fastställts av utbildnings- och arbetslivsförvaltningen. De lokala kriterierna på Gotland handlar bland annat om att läraren ska ha arbetat minst fyra år som behörig lärare inom aktuell skolform och generellt uppfyllt nivån "mycket bra" gällande region Gotlands allmänna lönekriterier.

På Gotland får 65 lärare och pedagoger inom gymnasieskolan, 19 inom särskolan, 24 inom förskolan, 203 inom grundskolan och fritidshem del av pengarna.

Många har välkomnat reformen men lärarlönelyftet har också mötts av en hel del kritik. Främst på grund av att inte alla lärare och pedagoger omfattas av lyftet. Lärare vid vuxenutbildning, folkhögskola och kulturskolor får inte ta del av pengarna.

– Jag förstår att det blir reaktioner på att vissa får och andra inte, det är ju förhållandevis stora belopp, säger Anders Jolby. – Det här är en process där rektorer och berörda lärare har haft samtal och på ett sätt rycker ju staten isär den ordinarie lönebildningen.

Lärarförbundet på Gotland anser att satsningen kan skapa dålig stämning mellan lärarna på skolorna och att fler borde ha fått en löneökning.

– Det har vi sagt ända sedan i våras, berättar Gunnel Ahlgren, ordförande på Lärarförbundet Gotland.

– Det är så många lärare som gör ett gott jobb ute på skolorna. De här statliga pengarna är en del, resten borde Region Gotland skjuta till så att fler fick ett lönelyft. Men det svar vi fått är att det tillåter inte ekonomin. Frågan är om vi har råd att låta bli att satsa på lärarna. Vi måste få upp lärarlönerna så att vi får behålla de lärare vi har och fler väljer att utbilda sig till lärare.

Var det fel att dela ut de här pengarna då?

– Nej, det går inte att säga nej till de här pengarna de behövs verkligen.

Skolverkets kriterier

Att ha tagit särskilt ansvar för att utveckla undervisningen genom kollegialt lärande i former som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Att med stöd av formell utbildning på avancerad nivå utöver lärarexamen eller förskollärarexamen ha förbättrat undervisningens innehåll, metoder och arbetssätt.

Att ha tagit särskilt ansvar för att stödja lärar- eller förskollärarstudenter och kollegor som är nya i yrket eller ha tagit särskilt ansvar för att utveckla ämnen eller ämnesövergripande områden.

Att ha tagit särskilt ansvar för särskilt komplicerade undervisningssituationer.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!