Arbetet som riskerar bränna ut lärare

Kravet på dokumentation i skolan riskerar att bränna ut många lärare. ”Det gäller att hela tiden parera knivhugg i ryggen”, säger Rosita Sundh, distriktsordförande i Lärarnas riksförbund.

Foto: Magnus Ihreskog

LÄRARNAS SITUATION2016-03-12 11:00

Enligt en undersökning av Lärarnas riksförbund upplever 81 procent av lärarkåren att deras krav på administration påverkar deras arbete negativt.

Uppgifter som är relevanta även för Gotland.

– Det här är ett resultat av hela samhällsutvecklingen. Lärarna blir ständigt ifrågasatta, tappar auktoritet och måste därför kunna bevisa vilka åtgärder som gjorts i en viss fråga genom underskrivna dokument, säger Rosita Sundh.

Rosita Sundh minns tillbaka till sin första tid som lärare, på Stenhammarskolan i Flen. Som nyutexaminerad adjunkt 1984 fick hon 100 procent förtroende från skolledning och föräldrar att genomföra sitt utbildningsuppdrag.

Sedan dess har tiderna förändrats radikalt, menar hon.

Hon ser kommunaliseringen på 90-talet som det största enskilda orsaken. Från att skolan varit statlig övergick bestämmandet efter regeringsbeslut till landets kommuner:

– Plötsligt blev det 293 sätt att driva skolan på. Vissa kommuner satsar, andra gör det inte, säger hon.

Enligt undersökningen är lärarnas mest betungande uppgifter bland annat att svara på e-post från föräldrar. Många har här synpunkter på hur skolarbetet bedrivs.

I någon mening har det blivit legitimt att ifrågasätta undervisningen i skolan.

– Det som tidigare var självklart, att man var överens muntligt, räcker inte längre. Det gäller att hela tiden vara beredd att parera knivhugg i ryggen.

Är det så du upplever det?

– Ja. Jag skulle säga att alla jag talar med är bekymrade över att man inte längre har fokus på undervisningen i första hand, istället är fokus att kunna försvara sig i en attack.

Martin Bogaeus är lärare i SO-ämnen på Solbergaskolan. Han håller med Rosita Sundh i hennes beskrivning om skolan och dess låga status.

– Det har blivit legitimt att ifrågasätta oss lärare, så är det, säger han.

Rosita beskriver det som att ”parera för knivhugg i ryggen”.

– Jag känner igen det, absolut. Ofta hamnar jag som lärare i bevisläge mot föräldrar. Vad man glömmer då är att det är eleven jag är satt att lotsa fram. Om jag lämnar bilen på verkstad frågar jag inte på vilket sätt de tänker laga den, jag förutsätter att de kan sitt jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om