Malta möter Gotland i ungdomsprojekt

Hur är det att vara ung och bo på en ö som Malta eller Gotland? Finns det för- och nackdelar?Det är frågor som just nu diskuteras vid ett möte mellan maltesiska och gotländska ungdomar.

Europa-ungdomar. Närmast i bild Hanna Jakobsson, 14, och Estelle Laakso, 16, från Gotland samt Daniela Carvana och Rachel Donnici, båda 16, från Malta.Foto: Joel Nilsson

Europa-ungdomar. Närmast i bild Hanna Jakobsson, 14, och Estelle Laakso, 16, från Gotland samt Daniela Carvana och Rachel Donnici, båda 16, från Malta.Foto: Joel Nilsson

Foto: joel nilsson

Lärbro 2012-07-25 04:00

Möjlighet till bostad och arbete är gemensamma nämnare som gör att vi kan bo kvar på vår ö. Bostadsbrist och arbetslöshet är problem som måste lösas. Vi unga måste kunna bo och försörja oss själva.

Det säger med enighet 20 unga maltesare mellan 15 och 18 år och lika många Sliteungdomar på frågan om vad som krävs för att unga ska kunna stanna kvar på respektive ö.

Med 200 000 kronor i EU-bidrag har fritidsgården Bubblan i Slite sökt och fått pengar till satsningen "Ung och aktiv i Europa".


Utbyte
- Det är ett tvåpartsprojekt med maltesiska ungdomar som ska få uppleva Gotland, berättar Bubblans fritidsledare Helen Coughlin.

I fjol åkte en grupp med ungdomar och personal från Bubblan i Slite till Malta. Då träffade de maltesiska ungdomar som längtade efter att få se Sverige och Gotland och nu är de här.


Jämför livsvillkor
Ungdomarna och två fritidsledare har rest från Malta, som är huvudö i den tidigare brittiska kronkolonin som sedan 1974 är en autonom republik med sju öar gruppen med Gozo och Comino som också är bebodda.

I veckan möts ungdomarna för att jobba med projektets frågeställningar. Med gemensamt boende på vandrarhemmet Grannen i Lärbro finns tid att lära känna varandra och respektive ö.

I samarbetsprojektet jobbar ungdomarna tillsammans, lär känna varandra och jämför livsvillkoren och diskuterar likheter och skillnader mellan de två öarna.

Frågor om bostad, arbete, turism och miljö hörde till de ämnen som diskuterades i mindre grupper på tisdagsförmiddagen.


Bor hemma längre
Efter lunch gjordes jämförelser i storgruppssamtal.

- Vi har gjort en lång resa med flyg, buss och båt och kommit från vår trädlösa och gulbrända klippö av sand- och kalksten i Medelhavet till er trädrika och gröna klippö med kalksten och sandsten i Östersjön, säger Rachel Bonnici, 16 år.

Hon konstaterar att på Malta bor ungdomar hemma hos föräldrarna mycket längre jämfört med svenska ungdomar.

- Vi har lärt känna varandra och pratat mycket om hur situationen är för oss unga på öar. Till skillnaderna hör exempelvis att vi svenskar har mer frihet och att vi har kvinnliga präster. Till likheterna hör att vi har nära till kompisar och vill man göra något är det lätt att ta sig, säger Estelle Laakso, 16 år från Gotland.

är ett av EU:s verktyg för att genomföra den gemensamma europeiska ungdomspolitiken

ger projektstöd till praktiskt arbete med ungdomspolitik på lokal, regional, nationell och europeisk nivå

har som mål att ge unga möjlighet till internationella erfarenheter, ökat samhällsengagemang och stötta ungdomssamarbeten inom EU

projektbidragen söks hos den statliga myndigheten Ungdomsstyrelsen

i Sverige finns det ungefär 25 miljoner kronor att söka varje år

ungdomsgården Bubblan
i Slite har fått 200 000 kronor för projektet med Malta

Källa: Ungdomsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om