Bifall stjälper VA-lösning i Ireviken

Problemet med vatten och avlopp i Ireviken kunde ha varit löst redan nästa sommar. Men statliga VA-nämndens bifall till fastighetsägarna i området sätter käppar i hjulet.

Besviken. Claes-Göran Appelquists förslag till lösning av problemen i Ireviken fick först ett positiv mottagande. Efter VA-nämndens beslut är det tvärstopp. "Det här är det sämsta exemplet på byråkrati som jag någonsin sett", säger han.arkivfoto: henrik radhe

Besviken. Claes-Göran Appelquists förslag till lösning av problemen i Ireviken fick först ett positiv mottagande. Efter VA-nämndens beslut är det tvärstopp. "Det här är det sämsta exemplet på byråkrati som jag någonsin sett", säger han.arkivfoto: henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

Lärbro2011-03-17 06:00

De boende i Ireviken har med åren fått allt större problem med sitt dricksvatten. I Region Gotlands plan för utbyggnaden av vatten och avlopp är dock inte Ireviken prioriterat, eftersom regionen anser att områden med större problem och högre andel permanentboende måste komma före.

För att sätta press på Region Gotland begärde ett 60-tal fastighetsägare 2008 att länsstyrelsen skulle ålägga regionen att ordna avloppsfrågan.

När länsstyrelsen avslog begäran fördes klagomålen vidare till statliga VA-nämnden.


Ny lösning i sikte
Förra året dök en annan lösning upp. Claes-Göran Appelquist, som bor i Ireviken, fick EU-pengar av Leader Gotland för att i en förstudie skissa på en gemensamhetsanläggning för vatten och avlopp.

Nu är ritningarna klara. Anläggningen kan omfatta alla fastigheter i Ireviken, och kan enligt Claes-Göran Appelqvist vara klar redan nästa sommar.

En förutsättning för projektet är, att den samfällighetsförening som är på väg att bildas kommer överens med Region Gotland. Och det såg ut att gå bra. Förra månaden ställde sig tekniska nämnden bakom en avsiktsförklaring. Nämnden föreslog regionfullmäktige att anta förklaringen, som skulle innebära startskottet för projektet.


Bifall ger problem
Men när VA-nämnden efter två års handläggningstid nyligen beslutade att bifalla klagomålen från fastighetsägarna i Ireviken blev det tvärstopp.

Enligt beslutet åläggs Region Gotland att ordna vatten och avlopp till ett 60-tal fastigheter i Ireviken. Det innebär att regionen tvingas axla de problem samfälligheten tänkt lösa.

Claes-Göran Appelquist tror, att med VA-nämndens beslut blir det svårare att få Lantmäteriet att acceptera samfälligheten. Han har därför föreslagit tekniska nämnden att man gör en ny överenskommelse som bygger på en helt ny paragraf i vattentjänstlagen.

Men tekniska nämnden säger stopp.

Nämnden har beslutat att överklaga VA-nämndens beslut till miljööverdomstolen. Det rättsliga läget kommer att vara oklart under en lång tid framöver, och regionen vill inte binda sig med några avtal.


Får vänta längre
Den positiva inställningen till avsiktsförklaringen är borta. Claes-Göran Appelquist är bitter. Flera månaders arbete med förstudien ser ut att vara förgäves.

- Det här är det sämsta exemplet på byråkrati som jag någonsin sett. Det är beklagligt att det låst sig så här, när det finns en lösning till hands, säger han.

Claes-Göran Appelquist tror att i stället för att ha en VA-anläggning klar nästa sommar så får Ireborna vänta länge innan problemen är åtgärdade. Först lär det ta tid innan miljööverdomstolens beslut är klart. Bifaller domstolen klagomålen så måste Region Gotland revidera sin plan för utbyggnaden av vatten och avlopp. Att Ireviken hamnar först i den är långt ifrån säkert.

- Det kan ta tio år innan vi får ordning på vatten och avlopp. Jag tycker att det är sorgligt, säger Claes-Göran Appelquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om