EU-domstolen kan avgöra kalkbrytning

Det kan dröja innan framtiden för Nordkalks kalkbrott i Klinthagen är avgjord. Naturvårdsverket vill att EU-domstolen ska yttra sig.

EU-domstolens stora förhandlingssal i Luxemburg. Här kan Klinthagens framtid komma att avgöras.

EU-domstolens stora förhandlingssal i Luxemburg. Här kan Klinthagens framtid komma att avgöras.

Foto: Foto: Peter Hoelstad/TT/arkiv

Lärbro2020-09-18 10:18

Med start den 31 augusti höll mark- och miljööverdomstolen förhandling om Nordkalks ansökan om fortsatt brytning i Klinthagen i Lärbro. Dagarna innan hade Nordkalk lämnat in handlingar, som länsstyrelsen anmodats att yttra sig över. När yttrandet är klart ska parterna, förutom Nordkalk även Naturvårdsverket och Urbergsgruppen, få tid att besvara länsstyrelsens skrivelse.

– Därefter är det oklart om det behövs ytterligare skriftväxling, men vi räknar med att den ska vara avslutad inom några veckor, säger hovrättsfiskalen Mattias Attorps.

Det finns annat än skriftväxlingen som kan försena en dom. Naturvårdsverket vill att mark- och miljööverdomstolen inhämtar ett förhandsavgörande från EU-domstolen.

– Det gäller hur man ska bedöma åtgärder vars syfte är att förhindra skada på fortplantningsområden och viloplatser för en art, säger Torunn Hofset som är jurist vid Naturvårdsverket.

Vid Klinthagen finns apollofjäril och svartfläckig blåvinge som omfattas av artskyddsförordningen. Naturvårdsverket har kritiserat Nordkalk för de skyddsåtgärder bolaget tänkt vidta. Enligt Naturvårdsverket har Nordkalk inte visat att kompensationen att röja andra områden är gynnsam för fjärilsarterna.

Om mark- och miljööverdomstolen inhämtar ett förhandsavgörande är EU-domstolens beslut bindande och något den svenska domstolen har att rätta sig efter.

Nordkalks ansökan gäller brytning av 3,6 miljoner ton sten årligen, totalt 26,8 miljoner ton.

Karta: Nordkalk AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!