Rasmus trivs: "Det betyder allt för mig"

Lärbrofixarna jobbar i sin egen takt och arbetsglädjen är det inget fel på. Snart flyttar hela verksamheten till Slite och byter namn.

Rasmus Johansson har fällt upp visiret på svetshjälmen. Att få gå till jobbet hos Lärbrofixarna betyder allt för honom. Närmast kameran Andreas Granqvist med skruvdragaren i arbete.

Rasmus Johansson har fällt upp visiret på svetshjälmen. Att få gå till jobbet hos Lärbrofixarna betyder allt för honom. Närmast kameran Andreas Granqvist med skruvdragaren i arbete.

Foto: Henrik Radhe

Lärbro2021-11-03 20:45

Region Gotlands socialförvaltning driver 27 olika dagliga verksamheter, som tillsammans sysselsätter omkring 350 personer. Nio av dem finns i Lärbro.

– Det här betyder allt för mig. Jag skulle inte klara vardagen om jag inte fick vara här, säger Rasmus Johansson och berättar att han är utbildad svetsare.

För ett tag sedan kom han hem till Gotland igen efter att ha provat på ett arbete i Värmland, som visade sig vara för stressigt och inte funkade som tänkt.

– Här jobbar man i den takt man vill, och Fredrik och Lasse är helt perfekta, säger han uppskattande om sina båda arbetshandledare hos Lärbrofixarna.

Fredrik Hedberg har jobbat länge nog att ha hunnit få guldklocka, kollegan Lasse Jakobsson kom 2009, men organisationen såg då annorlunda ut.

– För tre år sedan var vi ett stort gäng på 30 personer i Slite. När vi fick de här lokalerna i Lärbro tog vi de som var intresserade av snickeri och att arbeta i skogen och byggde upp en verkstad, säger Fredrik Hedberg.

Med hjälp av en Facebooksida har de flitiga killarna snabbt blivit populära och fått närmare 500 följare.

– Folk ringer om allt möjligt, men vi säger nej till 80 procent, säger Fredrik Hedberg och berättar att Region Gotlands olika verksamheter är storkunder.

Odlingslådor till äldreboenden, sittbänkar i trä – och nu en ny disk till det kafé som ska drivas av kollegorna på Korpen, hör till det som beställts och levererats. 

– Nu är det bra tryck efter vår tändved, vi får lastpallar från växthuset i Slite och grabbarna hugger upp dem i små flisor och lägger i säckar, säger Fredrik Hedberg och berättar att de pengar som kommer in går tillbaka till verksamheten i form av materialinköp.

Men det viktiga för Lärbrofixarna är inte resultatet utan själva arbetsplatsen.

– Vi ska hitta en meningsfull sysselsättning till de här grabbarna, trygghet och att de känner sig behövda, säger han och berättar att de försöker locka tjejer att jobba hos dem också för att få en mer blandad grupp.

Det senare kan bli möjligt snart i och med den flytt som är nära förestående. Lärbrofixarnas dagar är därmed över. Under november flyttar verksamheten till Slite och ska bygga upp nya verkstadslokaler i en gammal gymnastikhall. Då kan gruppen utökas från nio till några fler.

– Det känns jättebra! Men då kan vi inte heta Lärbrofixarna, det får nog blir Slitefixarna, säger Fredrik Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!