Nordkalk ansökte 2018 om att få bryta 3,5 miljoner ton sten per år, totalt 26,8 miljoner ton. Mark- och miljödomstolen gav klartecken våren 2019, men domen överklagades av Naturvårdsverket och Urbergsgruppen. Nu har mark- och miljööverdomstolen meddelat dom.
Nordkalk är i stort behov av ett nytt tillstånd. I fjol bröt bolaget drygt 1,4 miljoner ton, och i den takten hade det gamla tillståndet möjligen räckt ett år till. Bemanningen har minskat och bolaget har nu 44 anställda.
Mycket av den tidigare domen ligger fast, bland annat möjligheten för Region Gotland att ta täktvatten till VA-nätet. Mark- och miljööverdomstolen begränsar dock den årliga volymen sten till 2,6 miljoner ton och totalvolymen till 21,3 miljoner ton.
Två frågor har haft stor betydelse i förhandlingen: påverkan på Natura 2000-området Hoburgsmyr, och artskyddet för de fjärilar som finns i området.
Naturvårdsverket har hävdat att tidigare brytning skadat Hoburgsmyr och att fortsatt verksamhet skulle permanenta skadorna. Mark- och miljööverdomstolen anser dock att de fyra områden som bolaget sökt tillstånd för ligger så långt från myren, att den inte påverkas.
Frågan om fjärilarna har prövats i tidigare domar. 2016 gjorde mark- och miljööverdomstolen bedömningen att det krävdes att hela artens bevarandestatus på platsen äventyrades för att utlösa ett förbud enligt artskyddsförordningen.
I ett annat ärende har mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt begärt ett utlåtande från EU om hur artskydd och förbud ska bedömas. EU-domstolens generaladvokat hade i ett förhandsutlåtande förra hösten en mer strikt tolkning, vilket påverkat gårdagens dom. Mark- och miljööverdomstolen beslutar nu att inte tillåta brytning i ett område där påverkan på svartfläckig blåvinge blir för stort.
Domstolen noterar även att de områden som bolaget tidigare ålagts att röja och iordningställa för svartfläckig blåvinge inte haft den gynnsamma effekt som förväntats. Backtimjan och rödmyror har inte funnits i den omfattning som krävs för att fjärilarna ska trivas.
Nordkalk avvaktar med att kommentera domen till på måndag.
Mark- och miljööverdomstolen har ytterligare två ärenden om kalkbrytning på ön. Förhandlingen Cementas tillstånd hölls i oktober, men domen dröjer. För SMA Mineral har det dröjt ännu längre. Prövningstillstånd beviljades i juni, men förhandling har ännu inte hållits.