Glada gäster och sura degar i mikrobageriet

På somrarna driver Stefan Henriksson ett mikrobageri i Storugns i Lärbro – och har inga planer på att skala upp. Istället berättar han om surdegens dragningskraft och varför ingen borde baka med jäst.

Stefan Henriksson bakar så mycket han kan om somrarna, men det finns sällan något bröd kvar på kvällen.

Stefan Henriksson bakar så mycket han kan om somrarna, men det finns sällan något bröd kvar på kvällen.

Foto: Astrid Philipson

Lärbro2023-07-24 06:45

För nästan 20 år sedan lämnade Stefan Henriksson Gotland, efter några år i Visby IBK. Han flyttade till Stockholm och började sedan jobba med IT på ett stort konsultföretag. Numera är han sommargäst på ön, men har bytt bandyklubban mot degskrapan. Vi har besökt honom i garaget som har byggts om till en bagarstuga.

undefined
För 20 år sedan bodde Stefan på ön och pluggade och spelade innebandy. "Sedan dess har jag älskar Gotland och gotlänningarna", säger han.

Hur kom det sig att du började baka?

– Efter att jag slutade med innebandyn hade jag mycket problem med skador i fingrarna. Den rehab som min läkare rekommenderade var att knåda deg.

Och på den vägen var det. 2010 satte Stefan i gång sin första, och enda, surdeg som är med honom än idag. 

– På jobbet blir jag aldrig klar med någonting. Att baka något som sedan kommer ut ur ugnen och blir bra, det är en skön tillfredsställelse, berättar Stefan.

Stefan och hans sambo saknade Gotland och 2008 köpte de ett fritidshus i Storugns, nära Kappelshamn. Idén om att sälja det han bakat började med att de hade loppis i garaget om somrarna. Då passade han på att sälja lite av brödet som han gräddat i familjens vanliga ugn. Sen skalade han långsamt upp.

– Den här ugnen kommer från pizzerian Road House i Slite. Den var för liten för dem, så när de köpte en ny så slog jag till, berättar Stefan.

undefined
Idén är att baka sånt som man kan ta med sig, därav namnet "Storugns Picnic".

Det var första steget mot att kunna baka bröd i större volymer. Men plötsligt behövdes en större degblandare och fler kylar.

– Eftersom jag kyljäser min deg blev familjens kyl snabbt full, och det var inte så populärt. Så då fick jag lösa det, säger Stefan och skrattar.

– Jag tänkte aldrig att nu ska jag satsa ordentligt, utan det var mer att det var kul att kunna baka mer.

Till slut blev det så mycket bröd att nästa naturliga steg var att börja sälja. Förra sommaren slog Stefan upp dörrarna till Storugns Picnic, något som gjorde många grannar glada. Charlotte är en av stamkunderna.

– Det finns inte så mycket bra bröd på den här delen av ön. Så vi är jätteglada att Stefan har kommit hit, säger hon.

undefined
"Det bästa är att få stå här och prata med folk som svänger förbi", säger Stefan Henriksson.

Och det är precis det som driver Stefan i sitt bakande – han är trött på bröd som är bakat med jäst.

– I Sverige är det 99 procent sunkigt skitbröd. Det här är gjort från grunden och det är så det ska vara, säger Stefan.

Med sitt lilla bageri hoppas han kunna inspirera andra till att baka själva.

– Om folk visste hur enkelt det var så skulle nog alla baka sitt eget bröd istället för att köpa det tråkiga som säljs i affären.

undefined
Storugns levain bakas med durumvete från Lärbro, malet i Labans kvarn.

Men riktigt så enkelt är det inte. 14 år har det tagit för Stefan att bemästra konsten. 

Vad är hemligheten bakom ett lyckat surdegsbröd?

– Jag tror att det är att jag struntar i att ha ett schema. Större bagerier måste leverera en viss mängd en viss tid. Själv har jag möjligheten att vänta in surdegen, och man ska inte underskatta styrkan i den.

Det finns inget snabbt sätt att lära sig baka ett bra bröd, utan man måste testa sig fram säger Stefan:

– Jag har misslyckats miljoner gånger. En dag hade jag tur och då blev det superbra. Plötsligt var det någon som sa att mitt bröd var det godaste han ätit, och det är som heroin, då ville jag bara höra det mer och mer. 

Trots att Stefan idag lägger många timmar på bakningen har han inga planer på att säga upp sig från heltidsjobbet i Stockholm. Surdegen får fortsätta vara en hobby och något han kan ägna sig åt på somrarna. Och kanske är det just det som är nyckeln till att behålla känslan i hantverket.

undefined
Mikrobageriet ligger längs vägen mellan Kappelshamn och Bläse, ett stenkast från havet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!