Gotlands version av årets klapp – återvunna plastlock

Hemstickade plagg, stormkök och VR-glasögon har alla en sak gemensamt. Alla har någon gång blivit utsett till årets julklapp. I år blev det sällskapsspelet som tog hem utmärkelsen, men det hade kunnat bli ett armband gjort helt av återvunnet material.

Linda Runarsdottir hoppas att det i framtiden finns ett mer medvetet miljötänk hos allmänheten.

Linda Runarsdottir hoppas att det i framtiden finns ett mer medvetet miljötänk hos allmänheten.

Foto: Albin Jakobsson

Lärbro2023-11-16 11:43

Varje år utser HUI Research ”Årets Julklapp” och på torsdagsmorgonen slogs det fast att sällskapsspelet kammade hem årets utmärkelse.

undefined
Linda Runarsdottir hoppas att det i framtiden finns ett mer medvetet miljötänk hos allmänheten.

Linda Runarsdottir, som driver Gotland Garbage, hade i år skapat sin egen version av årets julklapp. Ett armband gjort helt genom återvinning.

– Det är ett pärlarmband skapat av gamla glassförpackningar som jag har fått donerat av företag och privatpersoner. Sedan är trådarna i armbanden från gamla munskydd som jag fått genom åren, säger Linda Runarsdottir.

undefined
Processen går till på så sätt att plastlocken görs till granulat som sedan smälts ner i en form och skapar pärlorna. Pärlorna träs sedan på ett återvunnet band från ett munskydd.

Armbanden görs för hand och pärlorna formgjuts av den nermalda plasten.

– Jag tror att många tänker att plast alltid ser likadant ut så jag vill visa att så inte är fallet. Har man ett sånt här armband har man något som ingen annan har. Det är helt unikt, säger Linda Runarsdottir.

undefined
Plastlocken från glassförpackningarna mals ner i en så kallad "shredder" och skapar därmed granulat.

Målsättningen var aldrig att armbandet skulle utses till årets julklapp, utan i stället att få folk att bli mer medvetna om återvinning och återbruk.

– Grundtanken med konceptet ”årets julklapp” är att det ska sälja jättemycket och i stora kvantiteter. Jag menar att det inte håller i längden att bara tänka på att pumpa ut hur mycket som helst, säger Linda Runarsdottir och fortsätter:

– Det här är en liten anti-aktion mot att det ska vara så stort och mycket av alltihop. Jag vill även visa att det går att jobba mycket med återvunnet. Framför allt inom mode behöver man jobba mer med återvinning och återbruk.

Det finns tre faktorer som granskas när HUI utser årets julklapp. Nyhetsvärdet, representationen av tiden vi lever i samt att klappen ska ha ett högt försäljningsvärde eller kan säljas i ett stort antal. De två förstnämnda kriterierna tycker Linda Runarsdottir att hennes armband uppfyller, då miljöfrågan ständigt är aktuell.

– Vi måste börja använda återvinning och att se exempelvis plast som en resurs och inte som skräp. Mitt bidrag hoppas jag kan spegla det och visa att man kan göra något åt det, säger hon.

undefined
Den smälta plasten pressar Linda Runarsdottir ned i formen genom maskinen "injection".

I framtiden hoppas Linda Runarsdottir att årets julklapp ska präglas mer av återvinning och återbruk, men även att folk i allmänhet har en större kunskap inom ämnet.

– Jag hoppas på att vi i framtiden återvinner ännu mer och blir mer medvetna om våra val. Jag vill hjälpa privatpersoner med alternativ till julklappar, men även hjälpa företag som vill bli mer hållbara.

undefined
I en egendesignad form skapas pärlorna av den smälta plasten.
undefined
Inget armband är det andra likt. De kanske liknar varnadra, men samtliga är unika.
undefined
Linda Runarsdottir driver Gotland Garbage i Lärbro och har under flera år skapat nya saker av återvunnet material.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!