I snickarbyxor och tomteluva visar Melvin hela handens fingrar och talar om att han nu hunnit fylla fem. Entusiastiskt visar han runt i huset som i folkmun kallas Kråkslottet.
– Det här är till trappan, säger Melvin och pekar på en bit av räcket, intill stommarna till nya köket som just nu väntar på montering.
Bakom ett par gamla pardörrar brinner eld i kakelugnen i stora salen. För första gången på många år är det varmt och hemtrevligt i huset.
– Hela värmesystemet i källaren är igång, säger Aron Ruthström med en omisskännligt nöjd min.
Motgångarna har varit flera, och att nu äntligen börja se slutet på en betydligt längre renoveringsresa än vad paret tänkt sig är en lättnad.
Helagotland har följt Emma Hägbom Nordlander och Aron Ruthströms renoveringsresa. De sålde villan i Visby och köpte ett ruckel från 1918 i utkanten av Lärbro. Eftersom de blivit hemlösa flyttade de i maj för snart två år sedan in i Emmas gamla flickrum, hos hennes föräldrar i Vägume. Då var de ännu bara tre.
– Gabriel är sju månader nu, full av bus och största favoriten är storebror, säger Emma Hägbom Nordlander med Gabriel på magen i babysele.
Det första året som nya ägare handlade mest om att riva, och att se framåt trots motgångar. Då var drömmen att kunna fira jul under husets praktfulla fotogenlampa i stora salen – förra året. Omfattande angrepp av husbock krävde sanering. Inte heller den här julen kan de fira i huset, men julpynt och en liten gran skapar ändå stämning i huset som på sätt och vis trots allt får en vit jul – av gips.
Fem hinkar spackel, 50 kilo, har gått åt för det hundratalet gipsskivor som Aron med lite hjälp fått upp på väggar och innertak.
– Aron gillar att skruva, konstaterar Emma Hägbom Nordlander och berättar att det är hon ensam, med hjälp av Melvin, som har spacklat och slipat oräkneliga mängder skruvhål och skarvar:
– Melvin är mycket bättre på att spackla skruvhål än vad jag är, säger hon.
De berättar att planen var att en målarfirma skulle ha gjort jobbet, men budgeten satte stopp.
– Mot slutet av året börjar alla fakturor komma och många hundratusingar ska ut. Då fick vi spackla själva, säger Aron Ruthström.
Genom att göra mycket av renoveringsjobbet själva har paret kunnat hålla sin budget i schack, en miljon för nedervåningen är inom räckhåll.
Köket med sina stommar har kommit och skulle egentligen ha varit på plats.
– Men så blev de här två små sjuka. Gabriel fick ett virus och vi låg inne på sjukhus över natten. När vi åkte in sov han bara, ville inte äta, och hade ont i kroppen, säger Emma Hägbom Nordlander.
Samtidigt kom en annan jobbig motgång – insikten om att de faktiskt saknade vatten.
– Vi har en grävd brunn, och de sa att vi har en borrad brunn – som vi aldrig hittat hålet till, säger hon medan Aron berättar hur Emma när de väl hittat gropen med brunnshålet fick krypa ner med en leksaksspade och gräva.
En vajer hade rostat fast i borrhålet, som är för smalt. Paret räknar med att få den ansökan de nyligen gjort om att få borra ny brunn intill beviljad.
Att inte fastna i löften med mål om inflyttning är något paret lärt sig att hantera. Liksom att ge varandra tid, och att ibland kunna lämna bygget för att få tid att umgås med barnen. En inflyttning till sommaren finns nu inom räckhåll.
– Vi måste få alla lister på plats först, annars får Aron krupp, säger Emma Hägbom Nordlander medan Aron erkänner att listerna i huset de sålde i stan kom på plats först till visningen när mäklaren skulle sälja det åt dem.
Att se varandra och att parera varandras energinivåer är en viktig egenskap som de utvecklat ihop.
– Ibland kommer du hem och bara är trött på hus och jobb, då får jag vara den positiva, säger hon till Aron.
Han menar att det värsta är när båda är låga samtidigt och har fastnat.
– När båda är negativa, då kan vi få spy av oss och tycka att allt är blä. Vi känner oftast likadant och vet att vi måste ta oss igenom det, säger Aron Ruthström om processen som faktisk gör dem starkare ihop.
Julen i år firar paret inte i sitt eget hus, utan som tidigare med att alternera mellan sina föräldrar. Ändå lyser adventsstjärnor i de nymålade fönstren och kråkslottet i Lärbro ser för första gången på flera år ombonat och inbjudande ut.
– Det är jättestort att få pynta upp allt här, och jag drömmer om att kunna ha girlanger i trappan upp till övervåningen, säger Emma Hägbom Nordlander.