HVB-föreståndaren om stängningen: ”Sårad och chockad”

På tisdagen beslutade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att HVB-hemmet Staple i Lärbro ska stängas, på grund av allvarliga missförhållanden. Hemmets föreståndare, Mårten Holgersson, håller inte med om Ivo:s bedömning. "Allting de slagit ner på skapar trygghet för killarna och inte tvärtom".

Ivo har beslutat att stänga HVB-hemmet Staples i Lärbro, på grund av allvarliga missförhållanden.

Ivo har beslutat att stänga HVB-hemmet Staples i Lärbro, på grund av allvarliga missförhållanden.

Foto: Tobias Wallström

Lärbro2024-10-16 17:45

Enligt Ivo är flera anställda dömda för "allvarlig och omfattande brottslighet". Det ska bland annat handla om narkotika-, vålds- och vapenbrott.

Ivo skriver i sitt beslut att missförhållandena kan "innebära fara för enskildas liv, hälsa eller personliga säkerhet". Staples föreståndare, Mårten Holgersson, ser dock annorlunda på det hela.

– Ungdomar som bor här har ingen som helst anledning att känns sig otrygga i den här miljön, eller med de människorna som jobbar här.

Att ha anställda som förekommer i belastningsregistret ser han inte som ett problem.

– Sedan Staple grundades 2001 har det alltid funnits någon med ett tufft förflutet. Men det är en del av själva pedagogiken, att få nya chanser och reparera sina misstag. De har tagit sig igenom det och har nu möjligheten att hjälpa andra personer, säger Mårten Holgersson.

undefined
Enligt Ivo är flera anställda på hemmet dömda för "allvarlig oc homfattande brottslighet.

Han förstår att det i och med upptrappningen av gängkriminalitet i Sverige de senaste åren, kan ses som olämpligt att ha personer dömda för allvarliga brott i sin personal.

– Men just de här människorna jag har anställt känner jag ingen oro för. Det finns ju ingen pågående kriminalitet. Det är en helt annan femma, då är det riktiga problem. Här handlar det om personer som gått igenom behandlingar och avtjänat sitt straff. Många är utbildade utbildningspedagoger nu. Att då se det som riskpersoner, det gör mig matt. Jag är sårad och chockad över det som har hänt.

Den senaste brottsligheten som respektive anställd är dömd för begicks 2009, 2014, 2015, 2016 och 2020. Mårten Holgersson anser att omkring fem år efter fallen dom, är en rimlig tid för att anställa en dömd person.

– Sen kan det vara lite plus eller minus några år. Är det en person jag känner till sedan barnsben, och som jag vet om är någon med ett hjärta av guld, så är det kanske det viktigaste.

I Ivo:s bedömning framgår det också att hemmet visat brister i att kontrollera registerutdrag. Vid fyra tillfällen har verksamheten inte kontrollerat registerutdrag innan anställning. På två personer saknas även äkthetskontroll.

– Det är olyckligt såklart, men jag ser fortfarande inte att det har föranlett till något som skapar en oro på något sätt, säger Mårten Holgersson.

Ivo skriver också i sitt beslut att HVB-hemmet använt sig av "tvångs- och begränsningsåtgärder". Bland annat har ungdomarna inte fått lämna tomtgränsen utan personal och behövt lämna urinprov utan samtycke.

– Det är helt nödvändiga åtgärder. Det stora problemet i hela HVB-hemsbranschen är att det ska handla om samtycke. Även fast vi vet att en placerad beställer droger hit med sin telefon, så får vi inte ta telefonen. Vi får inte göra något utan samtycke, säger Mårten Holgersson.

Han fortsätter:

– Alla som blivit placerade här är det genom LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga), och självklart ska man inte jobba utifrån samtycke till vad de placerade anses behöver göras på dagarna. Det faller på sin egen orimlighet. Det är bara Ivo som fortfarande tycker så, för att de fortfarande är kvar i en lagstiftning som inte hänger med i den här samhällsutvecklingen.

undefined
Verksamhetens föreståndare Mårten Holgersson, är inte nöjd med Ivo:s beslut. "De är fortfarande kvar i en lagstiftning som inte hänger med i den här samhällsutvecklingen", säger han.

Att ungdomarna inte får röra sig utanför tomtgränserna utan personal, ser Mårten Holgersson som helt nödvändigt för att kunna bedriva ett fungerande HVB-hem.

– Ivo tycker rörelsefriheten vi har är en inskränkning mot ungdomarnas integritet. Är det så det ska vara, då kommer inte vården fungera överhuvudtaget. Jag tycker att allting de slagit ner på skapar trygghet för killarna och inte tvärtom.

Mårten Holgersson vill lyfta fram en utredning gällande HVB-hem, som regeringen håller på med just nu. På regeringens hemsida går det att läsa att utredningen bland annat ska "analysera behovet av och förutsättningarna för att införa särskilda befogenheter vid HVB, bland annat när det gäller begränsning av vistelse utanför HVB, begränsning av elektronisk kommunikation, urinprovskontroll, rumsvisitation samt omhändertagande av otillåtna föremål vid HVB för att säkerställa en trygg och säker vårdmiljö för barn och unga".

– Där utreds det att ge HVB-hem befogenheter, som vi i dag får stänga för. Det är helt nödvändigt att få avskilja någon som är i affekt, att folk inte får komma och gå som de vill, att vi måste få titta igenom deras rum efter vapen och droger och så vidare. Det är självklarheter för att kunna bedriva den här sortens verksamhet.

Senast på fredag, 18 oktober, ska HVB-hemmet vara stängt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!