Ett obebott hus i Lärbros utkanter, där råttorna sprungit in och ut, där det mesta behöver göras – det mesta av dem själva. Med ett litet barn, en snäv budget, och ett schema som är tajt. Dessutom säljer de huset de bott i och flyttar tillfälligt in i en liten husvagn under byggtiden. Känns det som tv-programmet Husdrömmar? Paret Emma Hägbom Nordlander och Aron Ruthström har sina egna tittare, på kontot de driver på Instagram.
– Du får inte gå för nära, varnar treårige Melvin och pekar på ett stort råtthål i golvet, medan han ivrigt visar runt i det som förhoppningsvis ska bli hans hem.
När hans föräldrar träffades 2015 bodde Aron i en inredd gammal lada i Endre. Frågan ställdes om Emma skulle köpa in sig. Men drömmen om att skapa och renovera ett gemensamt hem tog form.
Aron var mest drivande i husjakten och knarkade Hemnet för att dammsuga ön på lämpliga objekt.
– Det var minst fyra hus i veckan som Aron skickade till mig, säger Emma Hägbom Nordlander och berättar om 1960-talshuset de båda föll för i Visby.
Planen var att mellanlanda där, i väntan på rätt objekt på landet. För det är den gotländska landsbygden som är den gemensamma framtiden – det kände båda två.
– Jag är från Vägume och Aron från Dalhem, säger Emma Hägbom Nordlander och får medhåll: Landet har större frihet, ett lugn, och plats för djur och att odla det familjen vill äta.
Från att bara ha tänkt sätta lite ny färg på tapeterna i huset i Visby växte den "lilla" renoveringen till en helt ny planlösning, med nytt kök och nytt badrum. Under det arbetet lärde de sig att se varandras stora fördelar, men också olikheter.
– Vi tänker likadant, men pratar inte alls med samma språk, säger Emma Hägbom Nordlander medan Aron förklarar att hon är den mest kreativa, som vill komma igång direkt, medan han först vill planera och gå igenom det som ska göras.
Aron fortsatte att ha koll på Hemnet, kanske lite mer intensivt sedan Melvin föddes 2019. Så dök det övergivna kråkslottet i Lärbro upp i höstas.
– Jag tyckte att det var fantastiskt! Jag skickade det på chans till Emma, som skickade tillbaka att hon gick med på att gå på visning.
Sekelskifteshuset med stora ljusa fönster och högt i tak, det måste när det byggdes 1918 ha varit en pampig ögonsten för paret som då flyttade in. Stuckatur i taken och smidesglädje på trappräcket skvallrar ännu om husets storhetstid. Men mäklaren konstaterade själv i annonsen att det var "i stort renoveringsbehov".
– Här är badrummet och det var nog i för dåligt skick, för det fanns det inga bilder på, säger Aron Ruthström och visar vägen.
En plastmatta som en gång varit grön, handfat och badkar som inte sett rengöringsmedel på åratal, och rostangripna vattenledningar i gjutjärn – allt ska nu lagas med kärlek och få nytt liv. Efter visningen behövde Emma och Aron gå igenom om de verkligen var beredda på allt jobb och vad komma skall, men båda var eniga och överens.
Trots att ingen av dem är snickare tänker de göra det mesta av jobbet själva. Och tidsplanen, den är mycket snäv.
– Ett rum, kök och badrum vill vi ha klara innan det börjar bli kallt i höst, säger Emma Hägbom Nordlander.
I rådande lågkonjunktur och sämsta läget på länge lyckades de ändå få ut vad de ville och huset i stan är sålt. I maj är planen att alla tre flyttar in i en gammal och trång husvagn, som de ställer på tomten i Lärbro.
– Mina föräldrar bor fyra kilometer härifrån, om man känner att man vill ha lite space från varandra, säger hon och berättar att nödlösningen, om bygget sinkas av tid eller pengar, blir att flytta in i hennes gamla flickrum när kylan blir för svår i husvagnen:
– Men vi ska bli klara!
I trädgården drömmer Emma om eget jordgubbsland, och att odla en hel del av de grönsaker familjen behöver. 176 kvadratmeter boyta ska få ny trappa till övervåningen och delvis ny planlösning. Att det fanns dubbelkopplade fönster och vattenburen centralvärme underlättar, där hjärtat i uppvärmningen ska bli en rejäl vattenmantlad köksspis – för matlagning, eldning med ved och på det viset energisnål uppvärmning av hela huset.
– Vi tänker att det går nog in ungefär en miljon här, säger Aron Ruthström och berättar att det, tillsammans med köpesumman på 1,8 miljoner, ändå inte blir dyrare än vad andra hus hade kostat – men att de nu får chansen att bestämma själva hur allt ska vara.
Åtta veckor semester, i kombination med föräldraledighet, gör att en av dem i sommar kan bygga, medan den andra är med Melvin.
– Drivet är att kunna fira jul i den här salen, men då kommer den inte att hinna vara iordninggjord, bara städad, säger Aron Ruthström och berättar hur möblerna gjorda av en snickare, speciellt för huset och den praktfulla fotogenlampan i taket, följde med i köpet.
Släkt och vänner var genast nyfikna. De bjöds in till salen och fick kika runt i huset. När salen blir färdigrenoverad ska den användas till matrum, och inte bara som finrum. Hela renoveringen dokumenteras i bilder och filmer, och också i ett helt eget konto, "Villan i Hasseldungen", på Instagram.
– I och med att vi har gjort den här resan förut vet vi att det blir mycket bilder i telefonerna, men vi ville ha dem samlade, säger Aron Ruthström och förklarar att kontot från början mest var för dem själva.
Men responsen, och nyfikenheten från andra, visade sig vara stor.
– Jag blev chockad över att det ramlade in så mycket folk så fort, säger Emma Hägbom Nordlander och berättar att de bara tycker att det är kul och verkligen kan hålla med om att delad glädje är så mycket större.
Eftersom Emma är den mest kreativa av dem är det oftast hon som filmar, ofta också med humor och ironi. Att inte bara ha ett tajt tidsschema utan också dela arbetet som influensers på sociala medier tycker de bara känns kul, och lite som en extra morot.
– Jag har inga problem med det, ännu, säger Aron Ruthström och skrattar åt att de hittills mest sett andra våga och drömma i tv-programmet Husdrömmar.
Råden till andra som funderat på att göra samma sak är att ta tid på sig, för att hinna tänka om under tiden, att acceptera varandras olikheter – och inte glömma att resan är lika viktig som målet.
– Det gäller bara att komma ihåg det i stunden, och pausa för att ta det sedan, säger Aron Ruthström medan Emma är självkritisk när det gäller behovet att få mat i tid:
– Att det finns en pizzeria här i Lärbro blir räddningen i sommar.