Linda ger skräpet nytt liv i Lärbro

Linda Runarsdottir har byggt en mindre plastfabrik i sin bostad i Lärbro. Plastkapsyler smälts ner och förvandlas till en ny mugg – men vad som ser ut som avancerat pyssel kan förändra världen.

Lina Runarsdottir.

Lina Runarsdottir.

Foto: Linus Ehn

Lärbro2020-10-15 12:39

Hon har startat ett företag kallat Gotland Garbage och det ska återvinna plast och göra det till nya produkter. Nu är ett samarbete med försäljningsportelen Made by Gotland inlett och till en början ska man sälja koppar som till 100 procent är gjorda av återvunnen plast. 

Återvinningen och tillverkningen sker i en villa i Lärbro. Kapsyler från pet-flaskor ligger sorterade, ute i trädgården tvättas plast från ensilagebalar i regnet. 

– Vi kan ju inte bara elda upp allt skräp! Resurserna är ju inte oändliga, säger Linda Runarsdottir. 

Det finns flera typer av återvinningsbar plast. På förpackningarna som kan få nytt liv syns en siffra innesluten av pilar i en cirkel. Nummer ett, pet, är bekant för alla som burit pantflaskor till butiken. Det finns sammanlagt sju kategorier, något som engagerade plaståtervinnare har full koll på. 

– Vi arbetar med nummer två och fem. Plasten mals ner i en maskin som påminner om en köttkvarn. Sedan värmer man och formar den i andra maskiner, säger Linda Runarsdottir. 

Hennes mikroverkstad har flera maskiner och några är designade av holländaren Dave Hakkens. Ritningarna på maskinerna finns tillgängliga att ladda ner, så de går att bygga av lösa delar.

– Jag köpte in färdigbyggda och CE-godkända maskiner. Att konstruera maskiner är inte min starka sida, jag är bättre på att använda dem, säger Linda Runarsdottir. 

En maskin smälter ner plast som blir till större stänger. Dessa går sedan att använda till att konstruera möbler med. En annan maskin används till formgjutning – och de muggar som tillverkas med hjälp av den kommer nu att säljas genom Made by Gotland.

–Det är extra roligt att kunna erbjuda en produkt som minskar plastskräpet på Gotland, säger John Norrby, en av grundarna till Made by Gotland.

Lindas nästa steg blir att hitta ett företag som också vill jobba med återvinning och cirkulär ekonomi på lokal nivå.

Skaparglädjen kring den här typen av plaståtervinning har blivit ett globalt fenomen. På Instagram går den att följa under #preciousplastic. I rikare länder står designprylar i fokus, men det finns en annan sida av rörelsen. 

I fattiga länder kan plast vara en av få billiga och tillgängliga råvaror. Det finns många exempel på hur maskinerna används för att tillverka varor som används i både husbyggen och reparationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!