Nordkalk kallar till samråd – vill bryta mer sten

Nordkalk vill utvidga stenbrytningen i Klinthagentäkten och gör sig nu redo för skicka in en ny ansökan – mindre än ett år efter den senaste tillståndsprövningen.

Nordkalks stenbrott i Klinthagen, som kan komma att utvidgas om bolaget får som det vill.

Nordkalks stenbrott i Klinthagen, som kan komma att utvidgas om bolaget får som det vill.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Lärbro2021-11-02 18:06

Så sent som i februari satte mark- och miljööverdomstolen punkt för den utdragna processen: Nordkalk får fortsätta bryta sten i Kllinthagenbrottet, men i lägre omfattning än vad bolaget ansökt om. 21,3 miljoner ton, närmare bestämt.

Nordkalk, som hade hoppats på 26,8 miljoner ton, begärde överprövning av beslutet, men drog senare tillbaka överklagandet. Men historien tar inte slut där, för i dagarna gick bolaget ut med ett "samrådsunderlag" för planerad "utvidgning och utveckling av Nordkalks täktverksamhet" vid Klinthagen.

I underlaget framgår det att Nordkalk redan i början av 2022 har för avsikt att inkomma med en ansökan om ett förnyat tillstånd. Detta ska omfatta "dels det som det befintliga tillståndet rymmer, dels nya brytområden huvudsakligen inom befintligt täktområde, dels en utveckling av materialhanteringen i täkten."

Det handlar om fem nya brytområden, varav tre finns inom nuvarande täktområde. Resterande två är områdena Nordkross och Takstens – som ligger nordväst om Klinthagen respektive vid sydöstra gränsen till täkten. I underlaget förklarar man också varför denna ansökan kommer så tätt inpå mark- och miljööverdomstolens utlåtande i februari:

"Anledningen till att Nordkalk lämnar in en ny ansökan så snart efter den senaste prövningen är att Mark- och miljööverdomstolen ändrade mark- och miljödomstolens beslut så att det nya tillståndet nästan uteslutande rymmer sten av så kallad märgelkvalité. I första hand behöver Nordkalk istället stålkvalité och karbonatsten för att tillgodose kundernas behov, vilket ingår i de nya brytområdena."

Under den senaste prövningen kom den artskyddade fjärilen svartfläckig blåvinge, som finns på området, att spela en viktig roll. Det var bland annat med hänvisning till denna insekt som mark- och miljööverdomstolen begränsade tillståndet.

Dessa synpunkter har varit vägledande för utformningen av kommande ansökan, skriver bolaget i underlaget: "Avgränsningen har avsiktligt valts för att minimera konflikter med motstående intressen, framför allt påverkan på fjärilsgod mark och Hoburgsmyrs Natura 2000-område."

Under hösten kommer Nordkalk att ha samråd med berörda parter och utreda bland annat hur täktvattnet i Nordkross ska hanteras. Bolaget uppskattar att ansökan kommer att omfatta total brytning upp till 63 miljoner ton.

GT har sökt Nordkalk för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!