Nordkalk ansöker om att få utöka det 215 hektar stora brottet i Klinthagen med ytterligare 7,5 hektar. Bolaget vill fortsätta österut och bryta närmare länsväg 148. Nordkalk räknade tidigare med att öka brytningen med en miljon ton, men ansöker om att få bryta 2,5 miljoner ton fram till 2015.
I ansökan begär Nordkalk att få påbörja brytningen innan beslutet vunnit laga kraft för att säkra kontinuerlig produktion. Ett sådant tillstånd fick Svenska Mineral av mark- och miljödomstolen i maj för brytningen vid Stucks i Bunge.
Som skäl anger Nordkalk att handläggningen av brottet vid Ducker i Bunge dragit ut på tiden och att man ännu inte vet när brytningen kan starta. Nya överklaganden är att vänta när mark- och miljödomstolen bestämt villkoren för verksamheten.
Natura 2000-området Hoburgsmyr ligger alldeles intill det område Nordkalk söker tillstånd för. I bevarandeplanen beskrivs myren som en av norra Gotlands största agmyrar med mycket stora naturvärden, och i den noteras även att "kalkbrytningen ännu inte påverkat myren, men det finns stor risk att hela myren kan tömmas om brytningen fortsätter".
Nordkalk anser dock att den utökade brytningen inte kommer att ha någon inverkan på Hoburgsmyr.