Nordkalks vd: "Inga planer att ändra på Gotland"

Inga förändringar planeras på Gotland. Det säger Nordkalks vd Paul Gustavsson om storaffären där brittiska Sigmaroc köper företaget av finska Rettig group.

Nordkalks anläggning vid Storugns.

Nordkalks anläggning vid Storugns.

Foto: Sofie Regnander

Lärbro2021-07-16 16:45

På Nordkalk vid Storugns arbetar för närvarande 43 personer, enligt platschef Ola Thuresson. Just i dagarna har man ett planerat produktionsstopp och under de sista två veckorna i juli sker ingen utlastning. Men verksamheten rullar annars på och får Nordkalks vd Paul Gustavsson, rätt så kommer i vilket fall inga förändringar till det sämre att ske med anledning av fem-miljardersaffären som offentliggjordes på Nordkalks hemsida den 15 juli.

– Det finns inga planer på att förändra något på Gotland från de nya ägarnas sida, säger han.

Efter att först besvarat frågan vad affären innebär för Storugns med ett "ingenting" fortsätter han ändå:

– Jag kan säga att det snarast är till fördel. Det här är ägare som vill jobba långsiktigt och är fast beslutna att fortsätta med verksamheten.

Den senaste tiden har mark- och miljööverdomstolens avvisande av Cementas ansökan om förnyat täkttillstånd väckt stor uppmärksamhet. Men på Nordkalk är man inte oroad för den egna tillgången på kalksten, enligt Paul Gustavsson. I februari fick Nordkalk tillstånd att bryta 2,6 miljoner ton sten årligen, totalt 21,3 miljoner ton, i brottet vid Klinthagen i Lärbro, efter en dom i mark- och miljööverdomstolen.

Sigmarocs förvärv från Rettig group förutsätter klartecken från konkurrensmyndigheter. Enligt Nordkalk räknar parterna med att få det under tredje kvartalet 2021. Rettig group kommer att bli en "betydande" aktieägare i Sigmaroc efter affären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!