Nu ökar tunga trafiken utanför deras dörr

Tre kalkindustrier på norr kör nu sten i skytteltrafik. För att minska buller och utsläpp i Lärbro vill Nordkalk dra ny väg. Tillstånd saknas, annars hade deras sten kunnat gå sjövägen till Slite.

Lastbilar kör just nu sten i båda riktningarna genom Lärbro. Nordkalks bilar går till Cementa medan andra går till SMA.

Lastbilar kör just nu sten i båda riktningarna genom Lärbro. Nordkalks bilar går till Cementa medan andra går till SMA.

Foto: Henrik Radhe

Lärbro2021-11-16 20:45

I måndags började lastbilar med sten i större omfattning rulla från Nordkalk till deras nya kund Cementa i Slite. För Nordkalk innebär samarbetet att de kan sälja stora volymer märgelsten, kalksten som inte duger till stålindustrins högre krav, och tillstånd finns att transportera 65 000 ton på landsväg per månad.

undefined
Lastbilar kör just nu sten i båda riktningarna genom Lärbro. Nordkalks bilar går till Cementa medan andra går till SMA.

– Det blir ungefär sex till åtta lastbilar i timmen vi kommer upp till under vintern. Avtalet oss emellan ger möjlighet till större volymer, men inte med bil, säger Ola Thuresson, platschef på Nordkalk, och berättar om betydligt större tänkbara mängder.

Från brottet i Klinthagen i Lärbro skulle Cementa kunna få köpa 1,6 miljoner ton per år, till det kommer den sten som redan är bruten och ligger upplagd på hög.

– Det finns minst sex miljoner ton i högarna, material som vi sparar till när vi slutar brytningen. Kan vi redan nu ha en kund är det givetvis positivt, säger Ola Thuresson.

undefined
I avtalet mellan Cementa och Nordkalk anges vad som ska gälla för transporterna, täckta släp ska göra att det dammar mindre.

Eftersom Trafikverket för flera år sedan rev delar av och tog bort väg 689, som gick direkt från Nordkalk i Kappelshamnsviken ut på Fårösundsvägen ett par kilometer norr om Lärbro, måste de tunga transporterna nu ansluta inne i samhället västerifrån – där lastbilarna tvingas stanna för att svänga höger.

– Det blir mer buller och avgaser och det vore bättre att bara rulla igenom Lärbro utan att behöva stanna, säger Ola Thuresson och berättar att Nordkalk för diskussioner med både länsstyrelsen och Trafikverket, för att återuppbygga den väg som revs och ansluta till Fårösundsvägen, ett par kilometer norr om Lärbro samhälle.

undefined
Hans och Renée Rosendahl säger att de har förståelse för stenindustrin, men när tungt lastade bilar passerar strax utanför deras hus kan de inte föra ett samtal i trädgården. "Det skakar i marken", säger de.

I måndags höll Nordkalk öppet hus i Kappelshamns Folkets hus, där berörda grannar fick möjlighet att ställa frågor. Hans och Renée Rosendahl bor strax norr om Lärbro, en ny vägdragning skulle innebära kraftigt ökad trafik förbi dem.

– Som det är i dag med SMA är det redan mycket trafik med lastbilar. Det är skakigt i marken och är de riktigt tunga känns det i huset att det skakar, säger Hans och får medhåll:

– Det går inte att föra ett samtal utomhus. Och om vi skulle vilja sälja huset, vad är det då värt, säger Renée Rosendahl.

undefined
Här vill Nordkalk ansluta den väg som en gång fanns ut på stora Fårösundsvägen, mittemot infarten till Takstens. Då skulle tunga lastbilar slippa stanna i korsningen i Lärbro.

Länsvägen har högsta tillåtna hastighet, 90 kilometer per timme, sommartid med tät trafik till och från Fårö.

– Det är bara en tidsfråga innan det händer en olycka, säger Hans Rosendahl.

De menar att de har förståelse för kalkindustrins behov av att nyttja vägen, men att de hade föredragit att de hundratals ton sten som nu körs hade skeppats sjövägen istället.

De får medhåll av Ola Thuresson, som berättar att det är regelverk som ställer till det, men att en process pågår.

– Vi har tillstånd att skeppa ut stenen, men Slite har tillstånd att lasta gips, sand, kol – men inte kalksten. Hade båtarna gått ut från Nordkalk som vanligt hade ingen märkt något och det hade blivit mindre påverkan, säger han.

undefined
När Cementa behöver sten får Nordkalk en ny stor kund. Lastbil och landsväg är det som gäller istället för att gå sjövägen. Tillstånd att lossa kalksten i hamnen i Slite saknas.

Både Cementa och Nordkalk gör nya ansökningar om brytning. I Nordkalks fall vill man gå nio meter djupare i befintliga brott. Den största volymen där är märgelsten, lämplig för kunder som Cementa. Ola Thuresson menar att så länge tillstånd finns kommer behovet av att antingen på lastbil eller fartyg frakta sten till Slite att finnas.

– Vi kommer att utvärdera transporterna, både de som går inom våra områden och utanför. Det är viktigt för oss att inte skapa någon olägenhet och att leva upp till det som står i våra tillstånd, säger han.

Fakta

Tillståndet gäller transporter av 65 000 ton kalksten i månaden på landsväg från Nordkalk till Cementa i Slite.

Trafiken kommer att innebära 40 lastade bilar per dygn och lika många tomma transporter tillbaka.

Under vintern kommer 6 till 8 lastbilar i timmen att passera korsningen i Lärbro, på vägen från Nordkalk.

Trafiken är tillåten mellan klockan 06 och 22.

Nordkalks bedömning är att väg 689 skulle kunna öppnas igen om ett halvår, och ansluta brotten med länsväg 148 norr om Lärbro.

Källa: Nordkalk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!