Överfullt möte måste ställas in

Hundratals personer vällde in i lokalen, godkänd för 145. Först instruerades alla att använda fönstren vid en nödsituation. Sedan blev det för mycket, skoldirektören och de ansvariga politikerna fick ställa in mötet.

Brandtal. Lisa Blochmann från Fårö var glad över det stora engagemanget.

Brandtal. Lisa Blochmann från Fårö var glad över det stora engagemanget.

Foto: Henrik Radhe

Lärbro2011-12-13 04:00

Region Gotland bjöd i går kväll in till det tredje dialogmötet om skolan. Medan politikerna riggade tekniken i Korsbygården i Lärbro samlades skarorna vid busshållplatsen. Med facklor, plakat och traktorer tågade de upprörda till mötet. Korsbygården är godkänd för 145 personer. Flera hundra mer än tillåtet vällde fullkomligen in genom dörrarna, när stolarna tog slut blev det ståplats och många fick nöja sig med att kika in genom något fönster.

- Använd fönstren vid en nödsituation, uppmanade Per-Olof Sahlberg från barn- och utbildningsförvaltningen.

Framme vid podiet började stämningen bli skärrad bland politiker och tjänstemän. Skoldirektör Ann-Chatrin Norrevik diskuterade den nu ganska olustiga situationen med sina kollegor, medan mängder av nya människor hela tiden fyllde på i lokalen.


Omröstning
Antingen skulle mötet flyttas utomhus, delas upp i två sittningar, eller flyttas till en annan dag - och plats. Lisa Blochmann från Fårö, som tillsammans med en arbetsgrupp tagit fram 56 frågor till förvaltningen, ställde sig upp och tog ton. Genom en handuppräckning bestämdes att flytta hela mötet till på onsdag i Fårösund.

Stämningen var tryckt i den sprängfyllda lokalen, som nu sakta började tömmas på folk. GA-reportern hoppade ut via ett fönster.

- Hur kan ni vara så jäkla dumma så att ni väljer en för liten lokal. Tror ni inte det finns folk på landet, röt Bengt Stenberg från Lärbro, som själv arbetat med skolans barn under många år.


Nöjd
Lisa Blochman var nöjd över det helt enorma engagemanget för norra Gotlands barn och unga.

- För tre år sedan demonstrerade vi i Fårösund för skolan. Nu piskar de ut oss igen, konstaterade hon och menar att ingen barnfamilj vill flytta till en ort där barnen tvingas sitta på en buss 15-20 timmar i veckan.

Själv har hon fyra barn i skolålder och om politikerna skulle fatta beslutet att flytta högstadiet från Fårösund till Slite, då lämnar hon Fårö.

- Mina barn har 50 minuters restid enkel väg redan i dag. Slite går inte, då bor vi inte kvar på Fårö. Vi har pratat om det i familjen, barnen är ledsna, säger Lisa Blochmann.

Hon menar att hanteringen av skolfrågan fått henne att tappa förtroendet för politikerna.

- Inget parti på ön jobbar tillräckligt mycket för landsbygden. Landsbygdsupproret är jätteintressant, vi får väl starta ett landsbygdsparti, säger Lisa Blochmann.

Ett nytt skolmöte ska hållas på onsdag i Fårösund, i en större lokal.

Skärrade. Skoldirektör Ann-Chatrin Norrevik, Brittis Benzler och Per-Olof Sahlberg konstaterade att lokalen var för liten.
Skärrade. Skoldirektör Ann-Chatrin Norrevik, Brittis Benzler och Per-Olof Sahlberg konstaterade att lokalen var för liten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om