"Ren tur att ingen var i ridhuset"
Familjen Carlssons ridhus i Lärbro rasade samman under snötrycket i förrgår. Stålbalkarna hade försvagats i kylan. Byggnaden är värd uppåt en halv miljon, och det är osäkert om familjen får ut något på försäkringen.
Foto: Henrik Radhe
- Vi hörde ingenting, tydligen har taket bara sjunkit ihop. Det var bara tur att töserna inte var i ridhuset. Hade det inte blåst så mycket så hade de varit där, säger Åsa Carlsson.
- Jag tycker vi har hållit det skottat och bra, men det var ett litet lager med is kvar och så kom det nysnö och plusgrader. Vi upptäckte raset i går kväll när vi skulle ta in hästarna i stallet.
Böjda stålbalkar
Det hopsjunkna taket är en märklig syn. Stålbalkarna som hållit uppe taket i ridhuset har böjt sig som spaghettistrån, medan några klena trästolpar står kvar som om inget hade hänt.
- De här balkarna har böjt sig under snön, man tycker det är orimligt. Just nu känner jag mig så uppgiven så jag vet inte i vilken ände jag ska börja med allting, säger Åsa Carlsson.
Tursamt nog var det varken hästar eller människor på plats i ridhuset när raset inträffade.
Åsa Carlssons far Jan Schalén, som hjälper till med att skotta taket på stallet, säger att det är den långa kylan följd av mildväder som orsakade raset.
- Det har varit kallt så länge, så det har blivit försvagningar av metallen i balkarna. Sen hade vi fyra plusgrader och regn på dagen, och det var det som knäckte taket, säger han.
En halv miljon
Värdet på byggnaden är uppåt en halv miljon kronor. Åsa Carlsson har pratat med försäkringsbolaget om skadereglering, men vet i nuläget inte om familjen får ut något på försäkringen för olyckan.
De flesta tak som rasar på grund av snön är inom lantbrukssektorn. Det är ofta där man har de lite större byggnaderna med större spännvidd på taken, säger Mats Olofsson, skadechef på Länsförsäkringar Gotland.
Villkoret för att få ut hela försäkringen på byggnaden är att man skottar sina tak regelbundet. Gör man inte det blir det avdrag på försäkringen.
- Vi gör ju en bedömning från fall till fall, men snöbelastningen som finns kvar från tidigare snöfall får inte vara så stor att den bidrar till raset. Då blir det avdrag på försäkringen, säger Mats Olofsson, skadechef på Länsförsäkringar Gotland.
Hur ofta måste man skotta egentligen?
- Man måste skotta taket efter varje snöfall. Så fort ovädret har bedarrat måste man åtgärda snön.
Även för den som är försäkrad hos Dina försäkringar Gotland är utgångspunkten att man ska skotta sina tak regelbundet för att vara berättigad till hela försäkringsbeloppet.
- Sannolikheten för ersättning minskar om man haft gott om tid på sig att skotta mellan varven. Kommer det väldigt mycket snö under kort tid och man inte hinner skotta undan den så är det en förmildrande omständighet, säger Per Anders Carlsson, vd för Dina försäkringar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!