Den låter som en blandning av en radiostyrd bil och en elvisp. Där slutar alla liknelser. På bara några sekunder korsar Niclas Larsson vattnet i Blå lagunen medan skummet yr bakom hans jetboard.
– När vi kör i Slite är vi ute på Enholmen på mindre än 60 sekunder, säger han andfådd när han en stund senare kliver i land igen.
Fenomenet jetboard, en jetmotor som drivs av antingen bensin eller el med laddbart batteri monterad på en surfingbräda, är en relativt ny uppfinning.
– Hela grejen kommer från Tjeckien och startades av en formel 1-förare, säger Niclas Larsson och berättar att kraven på prestanda är lika höga som när motorerna sitter på tävlingsbilar.
Första gången han såg en jetboard på riktigt var på båtmässan i Stockholm 2017.
– Jag tänkte att det var precis vad vi letat efter. Fart och utmaning, med en form av träning på vattnet.
Samma år beställde han två stycken, som sedan dess har utökats till sju. De dyraste kostar drygt 250 000 kronor styck, men då händer det grejer när handreglaget trycks i botten.
– Den gör 0 till 50 kilometer i timmen på under fyra sekunder. Minsta felskär i en våg så flyger du okontrollerat. Men det är som med en snowboard, du klotar ihop och rullar runt, säger han och berättar att det krävs balans och full koncentration för att stå kvar, men att det inte är farligt att ramla eftersom brädan stannar direkt.
Niclas Larsson arrangerar event inom actionsport, men driver också gym och vandrarhem i Lärbro. Där tränar äldre och andra just balans och fallteknik. Han ser möjligheter med jetboards för dem, men menar att alla kan använda de snabba brädorna för att komma ut i naturen året runt.
– Vi hade exklusiva event på gång med att surfa i den karga naturen på norra Gotland, och bo på till exempel Furillen, men så kom corona, säger han och berättar att de senaste somrarna har gått desto bättre med uthyrning på Tofta och Slite strandby.
När krigssjukhuset i Lärbro i höst flyttar ur sina 200 kvadratmeter stora lokaler intill gymmet finns tankar på att ta nästa steg – tillverkning av jetboards.
– Blir det av blir det under våren eller hösten 2021. Jag är öppen för investerare och öppen för folk med kunskap. Vi har lokalerna och koll på hur marknaden fungerar, säger Niclas Larsson.
Fenomenet med jetboards tror han har kommit för att stanna.
– Jag tror bara att vi har sett början.