Två museer skapade ett nytt museum i Lärbro

I det nya bygdemuseet finns 1600 föremål med anknytning till bygden.

Hans-Ove och Kristine har visioner om att kunna ställa i ordning små temautställningar i framtiden.

Hans-Ove och Kristine har visioner om att kunna ställa i ordning små temautställningar i framtiden.

Foto: Sofie Regnander

Lärbro2019-10-29 10:00

I december 2009 köpte Lärbro hembygdsförening ett antal byggnader i närheten av krigssjukhusmuseet som tidigare ägts av försvaret. Sedan dess har ideella krafter rustat det gamla garaget och verkstaden för att skapa ett nytt bygdemuseum på platsen. 

– Det var rena kaoset, jordgolv och hur mycket som helst att göra, berättar Hans-Ove Hellström.

2017 bildades en utställningsgrupp sedan hembygdsföreningen fått ett erbjudande de inte kunde motstå. Rolf Harlevi, född och uppväxt i Lärbro och tidigare ägare av Visby bilmuseum, erbjöd föreningen bilar och föremål. Ungefär samtidigt hade man mottagit ett stort antal föremål från Evys museum.

– Vi trodde aldrig att det skulle bli så mycket! Men nu har två museum skapat ett nytt, säger Hans-Ove.

Cirka 1600 föremål har fått en plats i det nya bygdemuseet. Allt är noggrannt dokumenterat.

– Både jag och Hans-Ove var med och författade Lärbro sockenbok och det har vi haft nytta av när vi skulle ta hand om alla saker, berättar Kristine Skottling.

Samtidigt efterlyser man fler berättelser kring föremålen man visar upp. En del har dykt upp av sig själva sedan man invigde museet i somras.

– Vi hade en grupp här med personer födda kring 40-talet. En av dem utbrast plötsligt: "Där är ju min pappas moped!". Då fick vi en historia kring hans pappa och den här mopeden och sådana historier tar vi till oss, säger Kristine.

Och intresset för museet har varit stort. Under sommaren har det varit öppet två dagar i veckan och man uppskattar att man haft cirka 1500 besökare. Nästa sommar kommer man försöka att hålla öppet tre dagar i veckan.

Hans-Ove och Kristine visar runt i lokalerna. Det känns luftigt, trots att här finns så många spännande föremål och historier att ta del av. Här visas den gamla Oldsmobilen, postbilen, som trafikerade Tingstäde, Lärbro och Fårösund mellan 1906 och 1910. Man kan beundra Gotlands första åkgräsklippare och få veta att knyppling var omåttligt populärt i Lärbro på 50-talet. I skomakeriavdelningen kan man beskåda Niklas Olof Herlitz benprotes och man kan lära sig mer om musikern Svante Pettersson och hans hustru Gunborg. 

Kommer ni att ta emot fler föremål här?

– Nja, om man har något intressant, men vi försöker hålla igen lite. Folk frågar om vi vill ha jordbruksföremål, men det kan vi inte ta emot. Det finns andra museer som har den inriktningen. Likt förbaskat har vi faktiskt en traktor och en slåttermaskin här i samlingarna, skrattar  Hans-Ove.

Selve motorvagn. Endast två exemplar finns bevarade och en står som synes på museet i Lärbro.
Selve motorvagn. Endast två exemplar finns bevarade och en står som synes på museet i Lärbro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!