Vattnet i stenbrotten – nu lägger regionen i en växel

Efter många års prat om hur vattnet i öns kalkbrott kan tas tillvara vill regionen komma till skott. Från nästa år ska pengar avsättas för projektet.

Under många år har regionen diskuterat hur man kan använda vattnet i öns stenbrott. Nu vill Tommy Gardell (S) och övriga politiker i tekniska nämnden påskynda arbetet.

Under många år har regionen diskuterat hur man kan använda vattnet i öns stenbrott. Nu vill Tommy Gardell (S) och övriga politiker i tekniska nämnden påskynda arbetet.

Foto: Henrik Radhe/Tommy Söderlund/arkiv

Lärbro2021-03-31 19:32

Frågan återkommer ständigt när regionen larmar om vattenbrist på ön: Varför inte ta vara på de stora mängder vatten som ansamlas i stenbrotten på ön?

Under onsdagens sammanträde i tekniska nämnden tog diskussionen en ny vändning efter ett nyinkommet yrkande av ledamoten Tommy Gardell (S).

– Redan för tio år sedan sa vi att vi skulle satsa på avsaltning och att vi skulle se över möjligheterna att ta vatten ur stenbrott. Avsaltningen har vi kommit en bra bit med, men stenbrottsidén har gått i stå. Vi har haft bra dialoger med Cementa och Nordkalk under åren, men det har hela tiden stoppats av alla tillståndsprocesser kring brytningen, säger han.

I februari kom till slut domen som slår fast att Nordkalk får fortsätta brytningen i Klinthagen. Därmed hamnar vattenfrågan i en annan dager, påpekar Tommy Gardell.

– Nu, efter alla dessa år, kan vi äntligen komma någon vart med ambitionen att ta vatten från brotten. Därför måste vi börja diskussionerna med Nordkalk på allvar. Förhoppningen på sikt är ett vattenverk i Lärbro, säger han.

Yrkandet – som i korta drag går ut på just detta – föll i god jord på nämndsammanträdet.

– Alla partier i nämnden är helt enig i den här frågan. Tack vare domen kan vi gå vidare i samtalen med Nordkalk. Vi är i stort behov av vatten på flera ställen runtom ön. När tillfälle nu ges måste vi ta den, säger nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C).

I den budget och strategiska plan som klubbades igenom vid mötet beslutade man att 2 miljoner kronor ska avsättas årligen till projektet 2022-2024.

– Det här kommer förstås att bli en lång process och det behövs pengar för att utreda. Om vi sedan landar i att det ska byggas ett vattenverk i Lärbro så kommer det att krävas ännu mer pengar, säger Tommy Gardell.

Patric Ramberg, teknisk direktör vid regionen, är positivt inställd till yrkandet, om än inte helt reservationslöst.  

– Från förvaltningen sida ser vi ett behov av det här. Dock har vi bett politiken att hjälpa oss lite med prioriteringarna. Vi grejar helt enkelt inte att göra allt på en gång, säger han.

En synpunkt som Tommy Gardell har full förståelse för.

– Ja, det här kommer att bli tufft. Dels att få personalen att räcka till, dels att göra de mer övergripande prioritereringarna. Jag menar, det är ju inte bara på norra Gotland som vi behöver mer vatten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!