Nordkalk och personalen vid Storugns under den senaste månaden fått mängder av telefonsamtal, mejl och brev där människor säger vad de tycker om det nya kalkbrottet. En del skrivelser har varit otrevliga och hotfulla.
- Folk har naturligtvis rätt att säga vad de tycker till företaget, men vi reagerar mot att personalen drabbas. Personal har förföljts och fått otrevliga mejl, som bitvis har varit hotfulla. Det har också spritts falsk information om anställda på nätet. Allt det här har skapat en väldigt olustig situation och det finns ett obehag bland många, säger Nordkalks informatör Eva Feldt.
Polisanmälningar
För att få en samlad bild av hur de anställda har drabbats gick Nordkalk under gårdagen igenom läget.
- Hittills har vi gjort fyra polisanmälningar om ofredande, sedan får det bli polisens sak att reda ut vad det är som har hänt, säger Eva Feldt.
Polisen hade till i går eftermiddag tagit emot en handfull anmälningar om ofredanden mot Nordkalks personal. En anmälan gäller ofredanden som framförts via mejl, en annan gäller ett plakat med förolämpande uttalanden om anställda. Polisen har också fått kännedom om en händelse där en person förföljdes i sin bil in på Nordkalks område.
- En person trakasserades med glåpord och kände sig trängd, berättar kriminalinspektör Roger Björkander.
Företagshälsovården
På Nordkalk har man kopplat in företagshälsovården. Ledningen är också noga med att gå ut med tät information till personalen om vad det är som händer.
- Vi fortsätter också att bevaka allt som kommer in och polisanmäler när vi tycker att det finns anledning att gå vidare, säger Eva Feldt.
Stig Hofvander, som är ordförande för IF Metall vid Nordkalk, tycker att företaget hanterar saken bra.
- De sköter det utmärkt och stöder personalen, säger han.
Stig Hofvander har själv inte drabbats av några trakasserier.
- Jag bor i Bro och där är det inga problem. Det är värre för dem som bor häromkring.
Två läger
Han märkte att kollegorna fick det tuffare efter Miljööverdomstolens dom i början av juli:
- Det var då det började. På norra Gotland har det blivit två läger. Jobbar man vid Nordkalk är man utsatt och får stå till svars för pikar och kommentarer.
Flera planerade intervjuer med anställda har ställts in under de senaste dagarna.
- Folk här vill inte prata med media. Vi är inte belagda med munkavle, men vi har pratat sinsemellan och bestämt oss för att ligga lågt. Allt vi säger förvrängs. Det går inte att föra ut fakta till människor som inte vill begripa, säger Stig Hofvander.