"Vi ska stoppa kalkdumpningen"

Nordkalk dumpar bränd kalk i bolagets gamla kalkbrott vid Storugns. Damm har spritts flera kilometer, och grannar har klagat hos länsstyrelsen. Nu är bolaget även polisanmält för miljöbrott.

Dammigt. I början av november spred verksamheten vid Storugns sådana stoftmoln att grannar klagade till länsstyrelsen. När det stod klart att bränd kalk ingår i stoftet gjorde en av fastighetsägarna en polisanmälan om miljöbrott.Arkivfoto: Rolf Jönsson

Dammigt. I början av november spred verksamheten vid Storugns sådana stoftmoln att grannar klagade till länsstyrelsen. När det stod klart att bränd kalk ingår i stoftet gjorde en av fastighetsägarna en polisanmälan om miljöbrott.Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Lärbro2010-11-19 04:00
- Det här är inte vilket damm som helst. Bränd kalk är frätande, säger Sofia Bothorp som förra veckan lämnade in en anmälan till polisen.
Nordkalk tömmer filterdamm från KPAB:s brännugn i sitt gamla kalkbrott vid Storugns, där man även dumpar kalkslam och andra rester från produktionen.
När länsstyrelsen förra veckan gjorde en inspektion hävdade Nordkalk att man har tillstånd att dumpa bränd kalk, men under inspektionen kunde bolaget inte styrka det påståendet. Nordkalk måste nu skyndsamt visa att man har ett tillstånd. För hos länsstyrelsen hittar man inga handlingar som tillåter dumpning av bränd kalk.
- Enligt de nya tillstånden får de inte göra så här, men de kan ha ett gammalt tillstånd som ännu gäller. Hur det än är med det så kommer vi att stoppa dumpningen. Att hantera bränd kalk på det här sättet är mycket olämpligt, säger Kalle Nyberg vid länsstyrelsen.
- Saknar bolaget tillstånd är verksamheten olaglig. Då kommer vi att göra en polisanmälan, tillägger han.
Nordkalks platschef Anders Jonsson hävdar att verksamheten är laglig.
- Vi har ända sedan kalkugnen startade i slutet av 80-talet haft tillstånd att blanda bränd kalk i den övriga deponin, säger han.

Bilen blev grå
Inspektionen föranleddes av klagomål från tre grannar. I början av november spreds damm med ett stort moln flera kilometer från Nordkalks anläggning vid Storugns. Tre fastighetsägare kände sig så störda, att de klagade hos länsstyrelsen som har tillsynsansvar.
- Vår bil fick ett grått dammlager. Det lade sig på marken också- Även skorna blev gråa av damm, berättar Gunnar Hedlund som bor drygt tre kilometer från Storugns.
Sofia Bothorp, som tillsammans med sina föräldrar har hus vid Mölner i Fleringe, drabbades också av dammet.
- Det var ett moln som var flera hundra meter högt, berättar hon.
Sofia Bothorp drog sig till minnes vad hennes make och barnen berättade efter att ha sett hur kalk dumpades i brottet i somras.
- Då hade föraren i lastmaskinen ropat åt min man att han skulle ta barnen och gå därifrån, eftersom det var bränd kalk som fräter på lungorna, berättar hon.
Det fick Sofia Bothorp att inte bara göra en anmälan till länsstyrelsen. Förra veckan polisanmälde hon Nordkalk.
- Jag läste på om bränd kalk. Det irriterar på slemhinnor, fräter på lungor och kan ge ögonskador. Det påverkar grundvattnet också. Nordkalks dumpning kan inte få fortsätta, säger hon.
Vid Nordkalk har man efter inspektionen bytt till en mindre lastmaskin för att minimera spridningen av damm. Anders Jonsson tror dock inte att utsläppen är skadliga.
- Det är sån liten mängd. Men vi ska jobba vidare för att påverkan ska bli så liten som möjligt, säger han.
Giftinformationscentralen beskriver bränd kalk (kalciumoxid) som starkt frätande, och lämnar följande förslag till åtgärder för den som drabbats.
Förtäring: Skölj omedelbart ur munnen. Ge lite dryck. Framkalla inte kräkning. Kontrollera risken hos Giftinformationscentralen.
Ögonstänk: Skölj omedelbart med rinnande vatten under minst 15 minuter (håll ögonlocken brett isär). Uppsök sjukhus/läkare. Skölj även under transporten.
Hudkontakt: Spola omedelbart och länge med mycket vatten. Frätskada ska behandlas av läkare.
Inandning: Frisk luft, vila. Kontakta Giftinformationscentralen vid symtom.
Fakta: Giftinformationscentralen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om