Ö-läget kostar regionen över 200 miljoner extra

Kombinationen av antalet invånare och Gotlands läge i Östersjön gör att regionen får merkostnader på upp till 300 miljoner kronor för sjukvården. Nu har Region Gotland skrivit till regeringen.

Foto: Henrik Radhe

LÄS BREVET2017-10-10 08:47

Region Gotland har använt sig av konsultföretaget Public Partner för att skicka ett brev till regeringens utredare, Håkan Sörman, som arbetar med att se över kostnadsutjämningssystemet som kompenserar kommuner och landsting som har skilda förutsättningar utifrån befolkningsunderlag, åldersstruktur och skatteunderlag.

Gotland är Sveriges minsta sjukvårdshuvudman och det i kombination med öns läge ger betydande merkostnader.

– Vi ser i dag en utveckling av hälso- och sjukvårdens kostnader som ger hela landet utmaningar. Vi har däremot inte samma möjligheter som andra regioner att hitta gemensamma lösningar genom samverkan över regiongränserna, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) i ett pressmeddelande.

Håkan Sörman efterlyste i juni en utförlig beskrivning av Gotlands förutsättningar och den har Region Gotland nu skickat till honom.

– En region med 58 000 invånare skulle inte ha ett så avancerat akutsjukhus som vårt om det fanns landförbindelser till grannregionerna. Det ger oss merkostnader på mellan 210 och 300 miljoner kronor bara för sjukvården och sjuktransporterna enligt konsultens rapport, säger Meit Fohlin.

Det är enbart Region Gotland i hela Sverige ansvarar för både primärkommunala och landstingskommunala verksamheter. Regionledningen skriver bland annat att "i dagsläget riskerar den kostnadsutveckling vi ser inom hälso- och sjukvården att ta över och tränga undan våra primärkommunala uppdrag."

I det underlag som regionen skickat till regeringens utredare presenteras även kostnaderna för gymnasieskolan och räddningstjänsten – enligt regionens konsult beräknas det kosta 18 respektive 12 miljoner kronor mer på grund av Gotlands läge i Östersjön.

Håkan Sörmans uppdrag ska vara redovisat senast den 1 juni 2018. I uppdraget ingår det bland annat att se över om större samhällsförändringar, som påverkar kostnaderna för kommuner och landsting, fångas upp av det nuvarande systemet så som det är tänkt.

– Det är hög tid att se över kostnadsutjämningen för att långsiktigt säkra den decentraliserade välfärdsmodellen även för framtida generationer, sa Ardalan Shekarabi, civilminister, i samband med att Håkan Sörmans uppdrag blev offentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!