Brevet, som undertecknats av 17 av Södervärnskolans 33 lärare och bland annat skickats till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), beskriver hur elva av skolans lärare blivit beviljade det nya lärarlönelyftet. Reformen är en statlig satsning som innebär ett lönepåslag på minst 2 500 kronor i månaden – för vissa utvalda lärare. Övriga lärare får ingenting alls.
– Det här brevet grundar sig främst i besvikelse, framför allt på regering, kommun och fack. Det är de som tagit del av det här beslutet, som inte känns speciellt genomtänkt, säger Sofie Boman, som är en av lärarna som står bakom brevet.
Hon är själv sjukskriven för tillfället, men beskriver stämningen bland lärarna som väldigt blandad.
– Vissa är upprörda, andra känner sig orättvist behandlade och förbisedda. Många är rädda att det ska bli en uppdelning mellan oss, och man känner sig bedömd på ett sätt som inte känns riktigt bra.
Det öppna brevet ger en bild av hur lärarna på skolan, oavsett om man blivit beviljad lönelyft eller inte, är olyckliga över situationen och att "tillsammansandan" kanske är ett minne blott.
LÄS HELA DET ÖPPNA BREVET HÄR >>
"Elefanten i rummet. Nu sitter kollegor bredvid varandra i arbetsrummen och gör samma jobb, tar sig an samma uppdrag. Med 2500 kronors löneskillnad. Vi förväntas acceptera läget och inte göra en så stor grej av det. Bita ihop. Tänka att ”jaha, det här var ju tråkigt, men nu har vi ett jobb att göra. Tårtan tog slut, hoppas den räcker till oss nästa gång”.", står att läsa i brevet.
Sofie Boman kan inte ge ett direkt svar på om någon av skolans lärare funderar på att säga upp sig, men hon bekräftar att ämnet diskuterats.
– Diskussionerna har ju funnits där bland kollegorna. Man kanske inte har lust att stanna kvar på de här premisserna. Det är en ganska naturlig reaktion när man inte känner sig sedd och uppskattad.
På vissa håll i landet har kommunerna gått in med mer pengar så att samtliga lärare ska få ett lönelyft. Något sådant förväntar sig inte Sofie Boman ska hända på Gotland.
– Det är ju helt orimligt om regeringen hoppas på det, för kommunerna har ju olika medel att bistå med. Vår region har ju absolut inte pengarna att lägga till. Jag hade i stället önskat att kommunerna och facket var hårdare i diskussionerna med regeringen.
LÄS MER: Flera lärare sägar upp sig efter missnöje (PLUS)
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.