I somras uppvaktades Trafikverket av åkerinäringen som under många år upplevt stora problem att komma upp från färjan vid halt väglag.
Trafikverket som ansvarar för just den vägsträckan har själva länge försökt komma till bukt med problemet. De beslutade att i vinter testa olika saltlösningar på den två kilometer långa sträckan, vilket orsakat arga kommentarer på sociala medier:
"NEEEJ inte salt, gör som i Boden sandmattor i korsningar å utsatta partier hjälper suveränt"
"Jävla fjollor som inte kan köra lastbil"
"Hmm lägga i värmeslingor vägen?? nog billigare i längden."
– Egentligen är det bara problem när det är pågående snöfall samtidigt som färjorna kommer in. Även om vi sandar precis innan så räcker det inte till. Om vi inte klarar att hålla vägen framkomlig med bara sand och snöröjning så måste vi hitta en annan lösning, säger Ann-Louise Almgren, projektledare för drift och underhåll på Trafikverket.
LÄS MER: Utredning om salt på Gotland
Hon är själv stolt över att få jobba med saltfri drift, men säger att mycket har hänt på 30 år då enbart torrsalt lades ut på vägarna.
– Då fick trafiken bearbeta saltet men nu finns det förfinade metoder som innebär att en mycket mindre mängd salt behövs för att få resultat. Men sen är det inte säkert att vi klarar det ändå, säger hon.
Saltlake, eller befuktat salt är exempel på sådana metoder, och Trafikverket poängterar att det här bara är ett prov och inte ett ställningstagande till att återinföra salt permanent.
– Vi börjar med en vinter så får vi se hur många olika metoder vi hinner testa. Men sätt ur miljösynpunkt är det mindre åverkan än om en lastbil eller tankbil kör av vägen på grund av halkan och börjar läcka.
LÄS MER: Nu kommer vägsaltet tillbaka
Men det är inte bara metoderna som ändrats de senaste 30 åren. I dag har vi allt fler godstransporter på bil, eftersom vi inte längre har några lager. Det gör oss mer sårbara, menar Ann-Louise Almgren, som tror att det saltfria Gotland är djupt rotat i invånarna.
– Vi har inte behövt salt här dels på grund av att gotlänningarna är duktiga på att köra i halt väglag, men också för att vi inte har någon E4 som löper genom samhället. Samtidigt ställs allt högre krav från samhället att allt ska fungera som vanligt, halka eller inte.
Några planer på värmeslingor finns ännu inte, utan Trafikverket börjar med det här testet som sedan kommer att utvärderas inför framtida vintrar.
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera i Facebookinlägget!