I köket i det rymliga gårdshuset i Lau har Elna Larsson sin lilla verkstad. På bordet ligger pärkbollar i olika stadier av tillverkningsprocessen. I hörnet står den kraftfulla symaskinen som behövs för att sy ihop skinnet runt ullnystan.
Elna Larsson kan inte svara på hur länge hon bott i huset på gården men hon konstaterar att det är "väldigt länge".
Hennes man var lantbrukare och hon hjälpte till med skötseln. Tidigare fanns det grisar, kor och höns på gården. Nu har sonen tagit över verksamheten som i dag består av mjölkproduktion. Hon förklarar att man aldrig är sysslolös när man driver ett lantbruk, men att den lilla fritid hon fick, till stor del ägnades åt att sy pärkbollar.
Första gången som Elna Larsson sydde en boll var år 1989, under en kurs på folkhögskolan i Hemse. Den då 49-åriga Elna Larsson visade sig ha både talang och tycke för hantverket. Det dröjde inte länge innan hon aktivt började producera bollar på egen hand.
1992 blev hon tilldelad det ärofyllda uppdraget som officiell bolltillverkare för Stångaspelen.Trots att hon producerat över 5 000 bollar genom åren säger Elna Larsson att hon alltid sett pärkbollarna mer som en hobby än som en affärsverksamhet.
– Jag tycker att det är roligt att ha någonting att göra som också känns meningsfullt, säger hon.
Att sy en pärkboll är inte helt lätt. Elna Larsson säger att det tar ett par timmar att få ihop en boll. Hon skiner upp när hon pratar om hantverket och säger att materialet är A och O när det kommer till att sy pärkbollar, speciellt skinnet.
– Har man inte bra skinn kan man lika gärna låta bli att sy, säger Elna Larsson.
Hon har alltid försökt att använda sig av gotländska leverantörer, men det har tyvärr blivit svårare att hitta skinn som matchar hennes kvalitetskrav. Numera beställer hon skinnet från Örebro.
Hon har gjort en rejäl insats för att sprida sin kunskap vidare. I flera studiecirklar runt om på Gotland har hon lärt andra att sy pärkbollar. Så sent som i januari höll hon i en kurs i Visby. Gotlands bildningsförbund uppmärksammade hennes utbildningar genom att utse henne till årets folkbildare 2023, något som gjorde henne väldigt stolt.
– Det var en överraskning, det var ingenting som jag trodde att jag skulle få, säger Elna Larsson.
Hon konstaterar att hon blivit äldre, kroppen gör ont och hon har fått problem med hjärtat. Sedan år 2018 Elna Larsson hon avsagt sig uppdraget att göra bollar till Stångaspelen eftersom hon helt enkelt inte orkar producera den mängd som krävs. Frånvaron av Elnas pärkbollar orsakade "en liten kris" för Stångaspelen år 2018.
Trots att hon har aldrig spelat pärk eller varit särskilt intresserad av varken pärk eller gutnisk idrott överhuvudtaget, säger Elna Larsson att Stångaspelen ligger henne varmt om hjärtat.
– Jag tycker att det är en fin tradition och jag vill att spelen och framförallt pärken ska fortsätta finnas.
Avslutningsvis ger hon det betryggande beskedet att hon inte har några planer på att sluta göra pärkbollar. Hon ska fortsätta så länge hälsan tillåter och orken finns kvar.
– Jag kan inte spela pärk, men jag kan fortfarande sy bollarna, säger Elna Larsson och skrattar.