Alla skolor som erbjuder läxhjälp

Samtliga högstadieskolor på Gotland erbjuder sina elever läxhjälp. Den som vill kan då slippa ta med sig skolarbetet hem.

Foto:

Läxkollen2015-03-24 06:00

Var med och svara på vår enkät Läxkollen!

Vid en rundringning som Gotlands Tidningar har gjort till rektorerna på Gotlands nio högstadieskolor svarar många att läxläsning finns inplanerat på schemat.
Vissa upplåter tid under rubriken ”elevens val”, andra har lärartid avsatt för att ta emot elever under ordinarie skoldag.
Torsten Flemming är rektor på Solbergaskolan i Visby:
– Vi har avsatt lärartid till det vi kallar ”studiegård”, vilket också finns inlagt i elevernas schema tre eftermiddagar i veckan. Då finns tre specialpedagoger närvarande, sedan är det upp till respektive elev att använda sig av den tiden.
Samtliga rektorer är av uppfattningen att om det ges läxor ska det också finnas möjlighet att få hjälp att klara av dem.
Guteskolan i Visby erbjuder sina elever fyra lektionstimmar per vecka.
Anna Engström, rektor:
– Läxor är bra om de används på rätt sätt. Men det är viktigt att erbjuda eleverna hjälp annars riskerar det att bli en klassfråga, menar hon.
I går publicerade GT första delen i en serie artiklar om läxorna i grundskolan, kallad ”Läxkollen”.
I det reportaget fanns olika uppfattningar om läxornas vara eller icke vara. En förälder tyckte läxorna skulle­ vara fler redan i mellan­stadieåldern, en lärare var av motsatt uppfattning och menade att  läxor, om de är för svåra, i stället kan få motsatt effekt.

I högstadiet är det dock klart att läxor finns. Och för de elever som har svårt att hänga med ges extra stöd, visar GT:s rundringning:
– En av skolans uppgifter­ är att ge eleverna möjlighet att klara av stadieskiftena.­ Att gå från högstadiet till gymnasiet, exempelvis, är en jättestor omställning med all den frihet och eget ansvar som ges där, säger Jessica Nilsson, rektor på Klinteskolan.

Fårsöundsskolan.

Eva-­Karin Rönnfors, rektor: En gång i veckan finns pedagoger på plats utanför lektionstid, både för mellan-och högstadiet. Det finns också lärare som stöttar på ”elevens val” på måndagsförmiddagar. Vi är en så liten skola, så här har lärare möjlighet att fånga upp och hjälpa elever redan under dagen.


Solbergaskolan.

Torsten Flemming, rektor: Hos oss finns möjlighet att göra läxor genom en schemalagd timme tre eftermiddagar i veckan. Vi kallar den ”studiegård”. Tre lärare med olika kompetens finns kopplade till passet, eleven själv avgör om han eller hon vill gå dit. För de elever som behöver särskilt stöd görs en anpassning ihop med lärare och föräldrar.


Romaskolan.

Christina Larsson, rektor: Under en schemalagd lektionstimme i veckan har eleven möjlighet att studera extra, då finns lärare tillgängliga i de teore­tiska ämnena. Studieverkstaden är schemalagd intill ”elevens val” varför det finns möjlighet för den som behöv­er att byta bort ”elevens val” mot en extra timme studiegård. Mellanstadieeleverna har möjlighet till läxläsning på fritids två gånger i veckan.


Södervärnsskolan. Marcus Larsson, biträdande rektor: Under en ”elevens val”-timme i veckan går det att välja läxläsning. Då finns en lärare per teoretiskt ämne tillgänglig för hjälp och stöd.


Högbyskolan.

Sibba Cederlund, rektor: Vi kör morgontider, tisdagar och torsdagar mellan åtta och nio. Då finns lärare tillgängliga för elever i alla klasser. För årskurs nio finns även möjlighet till studio­tid, som vi kallar det, under lunchen. Vi försöker även ha lovskola. Det är svårt att få ihop det, många åker buss och det kan bli lite orättvist med morgontimmarna. Den som bor i Hemse kan ta sig hit, för den som åker buss kanske det inte riktigt passar.


Guteskolan.

Anna Engström, rektor: Vi erbjuder fyra frivilliga, pedagogledda timmar per vecka till elever från årskurs sex till årskurs nio. Två timmar på tisdagar,två timmar på torsdagar, båda mellan 15 och 17. För de elever som behöver extra stöd kommer vi överens med riktade insatser en viss tid. De yngre eleverna erbjuds läxhjälp på fritids en eftermiddag per vecka.


Solklintsskolan.

Gun Thomsson, rektor: På tis­dagar efter skoldagens slut, mellan 13 och 14, finns lärar­ledd tid öppen för alla som vill. Även före skoldagen finns det möjlighet till en halvtimmes läxtid, men då är det efter överenskommelser med respektive familj.

Klinteskolan.

Jessica Nilsson, rektor: Det går att välja läxläsning som ”elevens val”. För dem som har det svårare ordnar vi individuella lösningar. Vi jobbar för att hinna det vi ska under lektionstid, men målet är att på sikt införa mer organiserad läxhjälp.


Atheneskolan.

Maria ­Westerlund, rektor: Vi erbjuder en 60-minuterstimme per vecka till årskurs sju och åtta, två timmar för nian. Genom mentorsamtal fångas de elever upp som behöver extra stöd i undervisningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om