Det var lite så man rodnade

Vi kanske inte ska tokhylla varandra inom politiken, men vi ska absolut ge mer beröm och hissa de politiska motståndarna oftare.

Vi kanske inte ska tokhylla varandra inom politiken, men vi ska absolut ge mer beröm och hissa de politiska motståndarna oftare.

Foto: Nesvold, Jon Olav

Ledare Gotlands Folkblad2018-08-11 05:00

När jag onsdags morse slog upp tidningen och såg vad Malena Bendelin skrivit i Gotlänningens ledare var det så att jag rodnade lite. Jag hade den dagen ägnat hela Gotlands Folkblads sida åt att dissa, medan hon menade på att vi inte ska dissa utan istället hissa.

Jag håller med henne till hundra, vi som är aktiva inom politiken på ett eller annat sätt bör vara mer hyllande till att idéer förs fram än vad vi är. Något som bör gälla alla i samtliga sammanhang där man är med.

Men då måste samma tanke gälla när man för fram förslag, det vill säga att man inte utnyttjar det hela och kommer med förslag som definitivt skulle behöva bemötas. Alla följer inte den politiska debatten året runt utan mångas intresse vaknar upp nu i samband med valet. Då kan det vara bra att de får reda på att förslag som låter bra och som känns viktiga faktiskt redan är på gång att genomföras. Och att de som nu verkar vara förespråkare faktiskt inte gett det intrycket tidigare. Även om det hade varit mer seriöst att förslagen aldrig lyfts fram som nya.

Det kan också vara bra för nya väljare att få reda på att den orättvisa pensionärsskatten var en genomtänkt reform som de borgerliga partierna genomförde trots protester. Något som Moderaterna nu helt verkar glömt. Lite ödmjukhet hade inte skadat, för alla kan göra fel och alla kan i efterhand se att saker man trott på inte fungerar.

Jag skulle gärna hissa de centerförslag som jag dissat, om de hade framförts mer ödmjukt och inte som nu. Jag skulle gärna hissa moderaternas kovändning angående pensionärsskatten om de framfört sin nya inställning lite mer ödmjukt.

Något som jag inte rodnar för är när jag läser Sverigedemokraternas miljöpolitik. Där blir jag istället mörkrädd. När samtliga andra riksdagspartier partier på olika sätt, och med olika framgång, försöker hitta bra miljöpolitik där man utgår ifrån den forskning som finns, gör SD tvärt om.

I en intervju i Expressen förklarar SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen att de ska fokusera mindre på forskning. Han säger också att ”I Sverige behöver man nog inte ha någon klimatångest” och fortsätter ”Vi är också på en plats i världen där vi kan dra nytta av flera fördelar av ett varmare klimat.”

Man tar sig för huvudet. Det som sker i dag med de extremväder vi nu upplever är något som forskare förutsåg redan på 1990-talet. För att vi ska kunna ta så bra beslut som möjligt är det dags att fokusera MER på forskningen, inte mindre. Och att vi här uppe i Norden nu innan klimatet förändrats för mycket kan få det bättre kan nog liknas med att stå i en tågtunnel och hurra över ljusen från lokets strålkastare.

Visst det blir lättare att se ju närmare ljuset kommer, men sen blir det kolmörkt för alltid. Tänk dig noga för när du lägger din röst och låt oss slippa det mörker SD:s miljöpolitik för med sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!