Petter blev legobiten i vuxen ålder

Petter Åkeson har blivit känd som gotländsk legofigur och nörd. Efter att ha byggt domkyrkan ska han nu utmana sig själv med Villa Villekulla. I dag öppnar öns stora legoutställning.

"Millennium Falcon". Petter Åkesons värstingmodell kostar 20 000 kronor, om man lyckas hitta den begagnad.

"Millennium Falcon". Petter Åkesons värstingmodell kostar 20 000 kronor, om man lyckas hitta den begagnad.

Foto: Henrik Radhe

Lego (GA)2016-10-29 11:45

När Petter Åkeson var liten fick han ärva legobitar av sina äldre syskon. Att han började med bara några få är svårt att förstå, när man kommer upp på legovinden ovanpå garaget i villan i Vibble. Här ligger mellan 300 000 och 400 000 bitar sorterade efter storlek eller byggsats.

– Mina barn Torbjörn och Kerstin är också med och bygger ibland. De vet hur det går till här, vad man får leka med eller inte, säger han och visar runt i det enorma landskapet av legomodeller och askar.

När Petter var 13 år försvann intresset och bitarna hamnade på hans föräldrars vind.

Han utbildade sig till arkeolog och det var först när en utställning skulle göras på Kapitelhuset som bitarna åkte fram, för att enklare kunna visualisera hur utställningen skulle se ut.

– Då hittade jag bitarna till rymdskeppet och satt till klockan 03 på natten och insåg att det var riktig roligt, säger Petter Åkeson.

Den stora renässansen för de danska små byggstenarna i plast kom för drygt tio år sedan. Petter letade efter en maffig modell att bygga och ha stående hemma som skulptur.

– På internet fanns det vuxenlego. På kartongerna står det 16+ och det är 6 000 bitar i de största , säger han och pekar på en hylla.

Där står rymdstationen "Millennium Falcon" ur "Star Wars", som tillsammans med förlagan Taj Mahal i Indien är de största legobyggsatserna någonsin.

– De tar tre till fyra dagar att bygga ihop efter en bok, säger Petter Åkeson, och visar den enorma katalogen med bilder och sprängskisser.

"Millennium Falcon" kostade honom 6 000 kronor. Mycket pengar – men ändå en god investering eftersom den har slutat tillverkas.

– Den är värd minst 20 000 kronor i dag, har du en i osprättad kartong är den värd 30 000 kronor, säger han.

2006 påbörjade Petter Åkeson det som gjort honom känd, bygget av Visby domkyrka. Att bygga på fri hand, utan färdiga modeller, tar tid och kräver en hel del list för att hitta rätt delar.

– Jag hittade en databas på internet där alla bitar finns och där man kan se i vilka set de ingår, säger han.

Nu köper Petter bitar direkt från andra nördar runt om i världen.

– Det finns ovanliga bitar som kan kosta flera hundra kronor styck. Jag har köpt från Australien, USA och Kanada, men köper helst inom EU för att slippa tull, säger han, och berättar att spirorna och kyrktuppen i guld till domkyrkan egentligen kommer från en byggsats med en förgylld ande i en flaska.

Kyrkan har ställts ut och varit på turné, dels med svenska legoföreningen Swebrick i Uppsala men också på en gigantisk mässa i legots hemland Danmark.

– Domkyrkan har drygt 15 000 bitar. I Köpenhamn tyckte de att den var lite liten, så jag fick bygga till några packhus från Strandgatan, säger Petter Åkeson.

I dag finns domkyrkan i skyltfönstret hos Fenomenalen, som öppnar höstens stora legoutställning för både barn och vuxna. På Gotland finns ungefär 15 vuxna i en lokal avdelning av Swebrick. Medlemmarna har gjort en väldig modell av Gotland till utställningen, med bland annat vindkraftverk, Tingstäde träsk, Cementa och Fårö fyr.

Själv är Petter just nu i Danmark, för att besöka fabriken och träffa andra skandinaviska nördar. Tillsammans ska de fila på nästa stora utmaning.

– Vi ska bygga på temat Astrid Lindgren. Jag ska göra Villa Villekulla och andra Bullerbyn och Mattisborgen. Målet är utställningen "Lego World" i Köpenhamn 2018, säger Petter Åkeson, och förklarar att legobyggandet är som terapi där resten av hjärnan kan koppla av.

Petter Åkeson: Lego:

Fakta:

Ålder: 43 år.

Familj: Fru Susanne de Paulis och barnen Torbjörn, 8 år, och Kerstin, 5 år.

Bor: Hus i Vibble.

Yrke: Arkeolog.

Gör på fritiden: Bygger lego, spelar trumpet i bandet ”Sulan City Stompers” och är medeltidsnörd i bland annat medeltidsföreningen ”Styringheim”.

Det visste ni inte om Petter: Har tävlat i Jeopardy på tv, det gick inte så bra, men jag var med.

Förra året åkte vi med ”Sulan City Stompers” till New Orleans. Vi packade in bandet och alla fruar och åkte iväg en vecka.

Vi spelade på en festival med 23 scener, men fick en timme på söndagen när det regnade.

New Orleans är ballt. Alla är glada och det är massor av musik.

Patentet med rören på bitarnas undersidor, som gör det enkelt att sätta ihop och ta isär, togs år 1958 av dansken Godtfred Kirk Christiansen.

Hans pappa hade en fabrik som gjorde trämöbler och de började göra leksaker, först i trä, och är i dag världens största leksakstillverkare.

För ett par år sedan fanns det 62 legobitar per människa på jorden. Jag har hela Papua Nya Guineas bestånd.

Källa: Petter Åkeson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om