Influenserna kommer från flera olika håll – deckarböcker, äventyrsfilmer som Indiana Jones, sällskapsspelet Cluedo, iq-spel på bräda eller dator, klassiska lekar som skattjakt – men fenomenet "escape room" anses ändå ha uppfunnits för omkring tio år sedan.
Det går ut på att två eller fler personer blir inlåsta i ett rum och sedan får leta efter ledtrådar och lösa olika tankenötter för att hitta dörrnyckeln. Och det har vuxit till en världssensation.
GT skrev om escape room i fjol, då gotlänningen Daniel Siltbergs lag blev uttaget till VM i Budapest – det tävlas också, med andra ord.
Numera finns även själva företeelsen här på ön, om än inte i permanent form.
Sebastian Gamero jobbar till vardags som programmerare i Visby. Han har gjort ett escape room med medeltidstema, som han satte upp på olika medeltidsmarknader.
– Just där var det inte så svårt att ta sig ut, det var bara att lyfta på tältduken. I stället hittade jag på att deltagarna hade blivit förgiftade och att motgiftet fanns i ett låst skåp, berättar han.
Medeltidsveckan nappade och erbjöd Sebastian Gamero att ha S:t Nicolai som arena i stället, vilket han hade under vecka 32 i år.
– Det blev oerhört populärt och sedan dess har jag gjort det som teambuilding för företag. Men jag ska ha det på Medeltidsveckan igen, jag har börjat slipa på ett nytt rum till det.
Ett annat escape room-tillfälle arrangerades av de gotländska ungdomsgårdarna nyligen.
– Vi har en gemensam höstfest sedan tre år tillbaka. Några i arrangörsgruppen hade varit på escape room på fastlandet och tyckte det var roligt. Vi ville göra något liknande, men med Halloweentema, berättar ungdomsledaren Jim Semmingsson.
Platsen var Kustateljén i Fårösund. De ungdomar som hade föranmält sig bussades till ungdomsgården en kväll under höstlovet.
– Folkhögskolans elever var på oss också, "va, har ni ett escape room, vi vill också komma", men det här var för ungdomar 13-19 år, säger Cecilia Berg Östergren, även hon ungdomsledare.
Vad är då charmen med denna företeelse? Svaren varierar något, precis som rummen. I många fall är det den intellektuella utmaningen, att lösa ett mysterium eller knäcka kluriga gåtor.
På ungdomsgården – med dämpad belysning, blodliknande fläckar på väggarna och ett kusligt soundtrack – var andra känslor mer i fokus.
– Det handlade mycket om spänningen, säger Jim Semmingsson.