Alla oskadda efter takras i Levide

Under trycket från det myckna snöandet rasade ett ladugårdstak i Levide samman i går morse. Där fanns 12 kalvar och uppåt 50 får. Alla klarade sig utan skador.- Det var tur att vi inte var därinne själva, säger gårdens ägare Maria Eriksson.

Räddningen. Per Sjölander från räddningstjänsten hjälpte till att föra lammen i säkerhet. Foto: Henrik Radhe

Räddningen. Per Sjölander från räddningstjänsten hjälpte till att föra lammen i säkerhet. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Levide2010-02-24 04:00
När GA kommer till gården leder räddningstjänsten ut ett femtiotal får ur den rasade ladan och en annan lada bredvid, där taket bågnar under snötyngden. Kalvarna har redan satts i säkerhet, i en inhägnad på bakgården.

Kalvarnas bås rasade in
När en fjärdedel av taket plötsligt säckade ihop rasade det in över kalvarnas bås. Enligt räddningsledningen var det ett under att de klarade sig.
Olyckan skedde strax före klockan sju i går morse. Maria Eriksson, som äger gården, befann sig utanför när det hände. Hennes sambo Allan Siggelin hade just lämnat ladan för att hämta en snöskyffel i bakluckan på bilen.
- Jag hörde att det dundrade till bakom mig. Det hade rasat över mig om jag hade varit därinne, säger Allan Siggelin.
- Det är otroligt att alla klarade sig, både djur och människor, säger Maria Eriksson.

Platt tak särskilt utsatt
Ladan har ett platt tak, och sådana byggnader är särskilt utsatta när vädret hastigt slår om, menar brandmästare Jonatan Ahdrian.
- Det finns helt klart en risk med den här typen av lador. Sådana har vi många ute på landet. Det är framför allt temperaturskillnaden som orsakar detta, säger han.

Försäkringsbolag
När djuren väl var evakuerade lämnade räddningstjänsten över till Mikael Thorén, skadereglerare på Länsföräkringar.
Han har under veckan redan inspekterat två tak med stålkonstruktioner som har rasat under snötrycket, ett var ridhuset i Lärbro som GA skrev om i går och det andra var ett stall i Stenkyrka.
Ett problem som han ser är att man har lägre snöklassning, som det heter, på Gotland än i till exempel Norrland, vilket betyder att konstruktörerna här har lägre krav på att bygga hållbart.
- Många hus på Gotland är inte byggda för att hålla för de här snömängderna, säger Mikael Thorén.
Alla de tre hushållen som drabbats kommer att ersättas av Länsförsäkringar.
Men det kan bli nedsättningar med 20 procent om husägarna inte skottat undan ordentligt mellan snöfallen.


Blötsnö väger 200-300 kg per kubikmeter, vilket betyder att varje decimeter blötsnö på ett tak väger 20-30 kg per kvadratmeter. Det åligger husägaren att skotta efter varje snöfall, annars finns risken att försäkringen inte täcker fullt ut eller inte alls.
(Källa: Länsförsäkringar Gotland)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om