"Märkligt att de bara tiger"

Det har grävts upp sammanlagt omkring 500 fornfynd på Bengt Jakobssons mark i Levide. Nu har han tröttnat på att gå och vänta på ersättningen.- Det känns som om de väntar på att jag ska dö så att de slipper betala.

Guldmynt. Detta är en kopia på ett romerskt guldmynt som hittats på Bengt Jakobssons mark och som han ännu inte fått ersättning för.

Guldmynt. Detta är en kopia på ett romerskt guldmynt som hittats på Bengt Jakobssons mark och som han ännu inte fått ersättning för.

Foto: Henrik Radhe

Levide2010-08-28 04:00
Bengt Jakobsson ärvde gården Mallgårds i Levide av sin far, en gård som ligger i urgammal kulturbygd med mängder av fornfynd i markerna. 1941 hittades den första silverskatten på gårdens mark. 1976 kom arkeologen Majvor Östergren vid länsstyrelsen till gården för att göra en uppföljande utgrävning. Sedan dess har över 500 fornfynd hittats på Bengt Jakobssons mark.

Guldmynt
Bland föremålen finns bland annat vikingatida och romerska guld- och silvermynt, silvertenar och dräktspännen. Föremålen har Bengt lämnat till länsstyrelsen mot utlovad ersättning, bestående av hittelön och metallvärdet. Men, med undantag för 30 silvermynt som han fick 5 000 kronor för 1994, har han ännu inte fått någon ersättning.
- Det var bara en bråkdel av skatten som jag fick ersättning för. Och från början fick jag ett bud på 2 500 kronor, men det tyckte jag var för dåligt så jag överklagade till kammarrätten och fick rätt. Så det blev det dubbla.
- Det är märkligt att de bara tiger, jag har inte hört något alls från dem under hela den här tiden. Jag har ju ändå arbetat med Majvor Östergren sedan 1976.
- Jag tog inget kvitto på det jag lämnade in, så godtrogen kanske man inte ska vara när man har med tjänstemän att göra.
Efter att Bengt Jakobsson förra året skrev ett brev till Majvor Östergren på länsstyrelsen, där han hotade med ett vite på 10 000 kronor om han inte fick ersättning eller föremålen tillbaka, skrev hon till Riksantikvarieämbetet att länsstyrelsens uppfattning är att Bengt Jakobsson bör få ersättning för materialet i sin helhet.
- Jag kan förstå att han har tröttnat på att det tagit så lång tid. Det ska förstås inte ta så här många år, säger Majvor Östergren.
- Detta är inget vanligt inlösenärende, det är ganska komplicerat med flera utgrävningar och vetenskapliga undersökningar till följd av fynden. Det har varit svårt att reda ut vad som gäller för inlösen och hittelön.

Väntar
På Riksantikvarieämbetet väntar man för tillfället på kompletterande information om fynden, för att kunna utreda ersättningen till Bengt Jakobsson.
- Den information vi fått från Majvor Östergren räcker inte. När jag fått in hela det underlag jag behöver ha, då kan vi börja göra en analys av metallinnehållet och en värdering av föremålen för att komma fram till vad det kan bli för ersättning, säger Phyllis Anderson Ambrosiani som handlägger ärendet.

Orättfärdigt
Bengt Jakobsson säger att han börjar undra om myndigheterna väntar ut honom för att slippa betala.
- Min far grävde upp en silverskatt och en annan person lämnade in mynten till museet. Några år senare ville min far ha ersättningen, men fick veta att det inte blev några pengar eftersom upphittaren var död. De kanske försöker samma sak här.
- Det finns folk som hittat guldföremål i sin mark som de har i byrålådan i stället för att lämna in dem. Jag kan förstå det på sätt och vis. Så här får det inte gå till. Ställer man sin mark till förfogande och lägger ner tid och kraft ska man inte bara bli bemött med tystnad, säger Bengt Jakobsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om