Bläcket har knappt hunnit torka på kontraktet och mycket är ännu oklart, men i april hoppas Bosse Gustafsson och Micke Erixon öppna krogen de tagit över i Lickershamn. De har varit kompisar i 20 år, men haft sina åsikter om varandra.
– Micke tycker att jag är rätt så hopplös, och jag vet att Micke är hopplös, men vi ville ändå göra något ihop, säger Bosse Gustafsson och berättar att de parkerade sig i en husbil innan jul, i över 20 timmar i Kappelshamn, för att prata igenom den nya satsningen.
Båda är välkända företagare på ön. Bosse Gustafsson från Kneippbyn, Kulgården, Cykel och mc-hallen och Henrik Alyhr, verksamheter som han lämnat. Sedan 2006 driver han gästhamnen och sjömacken i Visby, i gokartbanan vid flyget finns han med, liksom i Hotell Gute och Breda Blick. Micke Erixon har varit egen företagare i snart 40 år, med Mix Ranch, Tempo i Stenkyrka, affären i Åminne och nu senast Bingebyhallen i Visby bakom sig.
– Sedan fem år bor jag i huset därborta, som jag har byggt själv av egen skog. Det här är ett av Gotlands finaste lägen och jag har alltid varit lite sugen på krogen, säger han.
Målet är att öppna i april, för att hålla öppet efter behov under en stor del av året. Att de vågar satsa i restaurangbranschen mitt under coronakrisen beror på att det är utanför Visby.
– Pandemin har ändrat mångas beteende och de åker ut på landet, landsbygden är en vinnare, säger de i mun på varandra och förklarar hur mycket de tror på Lickershamn som besöksmål.
Med Gotlands största rauk, Jungfrun som sträcker sig 27 meter över havet, Klintkustleden strax intill, gästhamn och uppställningsplats för husbilar, tror de att besökarna kommer även efter pandemin. Men det börjar brinna i knutarna för att bestämma om de ska sköta restaurangen själva eller inte.
– Vi drömmer om att hitta ett par som vill driva det här med oss. Gör vi inte det får Micke bli restaurangchef, säger Bosse Gustafsson och förklarar att de också kan tänka sig att arrendera ut driften, men bara om de får vara med och bestämma inriktning och stil.
De vill satsa på hemlagat av det rejälare slaget. Lammgrillning på sommaren, kalops och grytor på hösten, och storbilds-tv med V75 på helgerna om Micke får bestämma.
– Vi har inte ens gjort budget, vi har gjort det här på känsla för att vi gillar det, och för att krogen betyder jättemycket, säger Bosse Gustafsson.