Fyrverkerier och smällare kring nyår är ett stort problem för många djurägare. Häromåret råkade ett föl i sken på Gotland och fick avlivas efter att ha skrämts av raketer, och det är bara en av många incidenter som inträffat i samband med nyårsfirande.
– Allt anmäls inte heller. Men som veterinär får jag en tydligare bild för varje år av vilket oerhört lidande det här innebär för djuren. Och för deras ägare som inte vet vad de ska ta sig till eller hur de ska gömma sig, säger Håkan Onsjö.
Han har skrivit en motion om detta till regionfullmäktige där han vill att man begränsar tiden då man får fyra av raketer och smällare, och även utser särskilda platser för detta. Motionen har ännu inte behandlats.
– Jag är inte ute efter att stoppa fyrverkerier helt, och jag har stor repsekt för de som tycker att det är vackert och hör nyårsfirandet till. Men att begränsa det i tid till timmarna runt midnatt skulle göra stor skillnad för djuren. Man kan också tänka sig särskilda platser där man får fyra av raketer. Det här är svårt så klart, men man kan prova sig fram och se vad som fungerar, säger han.
– De som fyrar av fyrverkerier är inte onda människor, men jag tror inte att alla har klart för sig vad det orsakar för djuren. Vissa drabbas av ett slags panik, det är inte bara som att de tycker att det är lite obehagligt när det smäller.
Förutom begränsning i plats och tid har Håkan Onsjö ett annat förslag:
– Vissa kommuner har profilerat sig genom att bjuda på laserspel på himlen, och det skulle Region Gotland också kunna göra som ett alternativ till fyrverkerier.
Centerpartisten Jonas Niklasson har även han skrivit en motion på samma tema som behandlades i fullmäktige i höstas. Där svarade Region Gotland att man gör vad man kan enligt den ordningsstadga som finns.
– Det är lite tandlöst kan man tycka. Min motion var egentligen mer en fråga om man kan göra något för att begränsa det här, säger Jonas Niklasson.
För djurägare finns det några sätt att agera för att skydda sina djur.
– När det gäller hästar så tar man in dem och sättar kanske på musik i stallet, och bomull i öronen. För hundar finns det lugnande medicin som man kan få utskriven av sin veterinär. Men det fungerar ju bara om det är en begränsad tid. Om det smäller en vecka innan och en vecka efter nyår blir det problem ändå, säger Håkan Onsjö.