Enorm efterfrågan på spillspriten från ladugården

"Spillspriten" från släktgården i Linde gav Johan Johansson och Gotland Spirits årets Skapa-pris. Destilleriet – som först var ett hobbyprojekt – går redan som tåget.

Johan Johansson gläds åt att släktens gamla ladugård, vid Hägvalds i Linde, åter kommer till användning.

Johan Johansson gläds åt att släktens gamla ladugård, vid Hägvalds i Linde, åter kommer till användning.

Foto: Simon Bendelin

Linde2021-09-01 12:05

Vinnaren av Skapa-priset, som delas ut länsvis av Almi tillsammans med en lokal jury, ska vara kreativ och nyskapande men samtidigt ha en produkt med potentiell lönsamhet. Sådant som samhällsnytta och FN:s globala mål spelar också in.

Årets gotländska vinnare, Johan Johansson, hade nog inte allt det där i åtanke när Gotland Spirits först grundades.

– Nej, det skulle bara vara ett hobbyprojekt. Jag och min bror Peter ville göra något med släktgårdens lokaler, som mest stod i förfall. Vi har länge pratat om att göra sprit, det finns lite tradition av det på gården, för "hemmabruk", berättar han.

För fem år sedan drog bröderna igång, med hjälp av den enes son, som är svetsare och kunde bygga det mesta av utrustningen. Förra sommaren kom den första produkten in på Systembolaget, liksom på många krogar. Den blev snabbt populär.

Företaget har egentligen två olika produktlinjer. Gotland Spirits är starka drycker gjorda från grunden på lokala råvaror – veten odlas bara 500 meter bort, hos pappan till en kompis.

Men det som gav Skapa-priset är varumärket Spill.

– Jag är egentligen ingen miljökämpe, men jag är emot slöseri. Jag skickade ett mejl till Coop Gotland om att göra sprit på matsvinn och de nappade direkt, säger Johan Johansson.

Allt från överbliven bröstmjölksersättning till frukt, bröd och Paolo Robertos pasta – som ingen längre köper – mals nu ner till mäsk i den gamla ladugården.

Att det blir olika ingredienser varje gång spelar ingen större roll.

– Den här spriten destilleras så pass hårt att du knappt märker någon skillnad.

Mycket kaffe slängs också, men en del av det åker nu till Linde och blir en framgångsrik kaffelikör. En gång hörde Coop av sig och hade massvis av fula citroner – då blev det till att göra limoncelli.

Men den största framgången, pr-mässigt åtminstone, var att ta hand om februari månads oätna semlor. Detta uppmärksammades av riksmedia och blev sedan en riktig snackis.

Efterfrågan har blivit så stor att Johan Johansson, som numera gör sprit på heltid, knappt hinner med.

– Ibland är lagren nästan tomma, då får man lägga i en växel till. Men tar det slut har vi ju sålt bra, så det är ett angenämt problem.

Många har också velat köpa in sig i verksamheten, men alla får nobben. Däremot funderar Johan Johansson på att nyanställa.

– Det här går ju helt klart bättre än vi trodde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!