Inom ramen för Region Gotlands Klart vatten-projekt har många gotlänningar informerats om att deras enskilda avlopp inte håller måttet. Det finns även rapporter om många dåliga brunnar och bristfällig dricksvattenförsörjning på flera platser.
Då bättre enskilda eller kooperativa lösningar kan bli både dyra och krångliga, har trycket ökat på att få ansluta sig till det kommunala VA-nätet i stället. Vilka områden som prioriteras av regionen har därför blivit högintressant för många.
Detta definieras i Region Gotlands färska VA-plan. GT listar här de platser som kallas ”utbyggnadsområden”, det vill säga där kommunalt VA redan är beslutat, samt ”utredningsområden” med ett etablerat behov av en ny lösning, men där inget beslut ännu är taget.
Det betyder inte att resten av Gotland är helt uteslutet, när det gäller att få kommunalt VA de närmaste åren. Många tänkbara förändringar kan påverka listan, som förtätad bebyggelse eller försämringar av befintliga lösningar.
– Listan är inte statisk, vi kommer att se över den varje år, säger VA-chefen Susanne Pettersson.
Klart är dock att regionens fokus skiftar från södra till norra Gotland gällande VA – plus att Visbys dricksvatten måste säkras.
– Redan i dag ”överbelastar” vi våra vattentäkter och verket i Tingstäde har uppnådd sin livstid och måste ersättas. Därutöver har Visby det största exploateringstrycket, säger Susanne Pettersson.
På norr är det bland annat hela Fårö som ska utredas, liksom flera områden mellan Hide och Rute.