Hon vill hjälpa föräldrar att prata om sex med barnen

Varannan förälder har inte snackat om sex med sitt barn. Konsekvensen blir att ungdomar hämtar information från internet i stället. "Många unga har normaliserat våld och förnedring av kvinnokroppen."

Med boken ”Blommor & bin – och hela vägen dit” riktar sig Nina Rung till föräldrar som tycker att det är svårt att prata om sex med sina barn.

Med boken ”Blommor & bin – och hela vägen dit” riktar sig Nina Rung till föräldrar som tycker att det är svårt att prata om sex med sina barn.

Foto: Clara Wasell

Litteratur2024-04-18 12:35

Nyheten i korthet

  • Kriminologen och barnrättsexperten Nina Rung har skrivit en bok för att hjälpa föräldrar prata om sex med sina barn.
  • Rung oroas över vilken bild ungdomar får av sex genom att titta på porr på internet, där våld och förnedring av kvinnokroppen ofta normaliseras.
  • Hon uppmanar föräldrar att utbilda sig själva, ställa frågor och hålla samtalet om sex och samtycke levande under barnets uppväxt.

Enligt en ny undersökning från Verian (tidigare Sifo) tycker nio av tio svenskar att det är viktigt att föräldrar pratar om sex med sina barn. Trots det tar bara hälften av föräldrarna snacket.

Nina Rung, kriminolog och barnrättsexpert, menar att många vuxna tycker att ämnet är obekvämt och tänker att barnen får lära sig om sex i skolan eller kan söka på internet.

– Problemet är ju att informationen de möter online kan leda till helt knasiga föreställningar.

För att råda bot på det har Nina Rung skrivit boken ”Blommor & bin – och hela vägen dit”. Den riktar sig framförallt till föräldrar som vill ha vägledning i att prata med sina barn om frågor som normer, utsatthet, sexualbrott, relationer, porr och samtycke.

– Boken är som en hand att hålla i när man vill ta snacket men inte riktigt vet hur man ska göra.

undefined
Från och med den 16 april går det att beställa boken online.

Enligt henne tenderar vuxna att tro att dagens ungdomar vet mer eftersom de har tillgång till internet.

– Men barn har samma frågor, oro, tveksamheter och nyfikenhet som vi hade. Skillnaden är att de kan googla och möta en ändlös uppsjö av porr, men det ger inte en bättre förståelse av vad sex innebär, konstaterar hon.

Tvärtom kryllar internet av kvinnohat, smalhets och osunda kroppsideal.

– Det finns till exempel en väldigt tydlig norm kring kroppen, främst för kvinnor. Det finns en tydlig idé om vad som är en "sexig tjej".

Utöver detta oroas Nina Rung över vilken bild ungdomar får av sex genom att titta på porr. Hon menar att många unga har normaliserat våld och förnedring av kvinnokroppen.

– Det är den typen av idéer som förmedlas snarare än nyfikenhet, samtycke, respekt och hänsyn.

undefined
Enligt Nina Rung är det viktigt att prata med sina barn om saker som samtycke och om hur en bra relation ska kännas i kroppen.

Hennes tips till vuxna som tycker att det är svårt att prata med sina barn om sex är att börja läsa på. Enligt Nina Rung struntar ofta vuxna i att ta snacket eftersom de inte känner sig tillräckligt trygga med ämnet.

– Det handlar inte om att föräldrar ska berätta om sitt eget sexliv och preferenser, tvärtom. Ställ frågor och var nyfiken. Man behöver inte sitta på facit, ni kan ta reda på svaren tillsammans.

Låt även samtalet få vara en pågående diskussion snarare än en engångsgrej.

– Tänk inte att du ska ta ett snack om sex och sen får det vara bra. Håll samtalet levande och låt det finnas med under barnets uppväxt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!