Det var vid 16-tiden på onsdagen som en man i 54-årsåldern plötsligt sjunker ihop på en gångväg inne på Kneippbyn, livlös.
– En gäst är på väg hem och ska gå till bilen på parkeringen när han helt plötsligt får hjärtstopp och bara sjunker ihop, säger Kneippbyns vd BobboWerkelin.
Anställda på parken ser vad som händer och larmar 112, samtidigt som de även ringer till anställda som är utbildade inom livräddning. Till platsen kommer då de anställda Jonathan Sehlin och Victor Hägvall, som startar defibrillatorn.
– De hinner ge honom den första chocken, ge hjärtkompressioner och blåsa luft i honom innan en kvinna plötsligt hoppar ur en bil som kommer åkande, säger BobboWerkelin.
Kvinnan visar sig vara en ambulanssjukvårdare och hon fortsätter insatsen tills dess att ambulans kommer till platsen.
– Det hela går väldigt snabbt. Ambulansen är i närheten av en slump, och på 25 minuter är han på sjukhuset.
När man på torsdagen hade ett möte på parken och pratade igenom händelsen, kom 54-åringens bror förbi och berättade att mannen hade klarat sig och låg kvar på sjukhuset.
– Han kom med ett skrivet kort från hela familjen där de tackade alla som varit med och räddat hans brors liv. För det var just det som hände, sjukvårdarna sa att den tidiga insatsen räddade livet på mannen.
BobboWerkelin berättar att de anställda på parken har gått livräddningskurser, men att detta var första gången ett hjärtstopp faktiskt inträffade.
– Det är första gången vi är med om ett hjärtstopp, vi har haft några som fått vatten i lungorna på vattenlandet, men vi har aldrig behövt använda defibrillatorn innan detta. Jag är väldigt stolt över att vi kunde hjälpa till och se till så att mannen fick hjälp snabbt. Det krävdes stort mod av våra två anställda. Vi har tränat och utbildat oss inför sådana scenarion, men från det till skarpt läge när en människa de facto håller på att dö framför en, det är en helt annan sak. Det är ett stort ansvar.
Många delar i insatsen var enligt honom en lycklig slump. Att utbildade snabbt kunde vara på plats, att en ambulanssjukvårdare visar sig vara i närheten och att ambulans och räddningstjänsten just när larmet kom befann sig i en rondell, bara någon kilometer bort.
– Det känns skönt när allt bara klickar. Alla delar i förloppet fungerade och alla inblandade visade på ett fantastiskt samarbete. Det gör mig väldigt stolt.