”En efter en dödades bloggarna”

Shamima Mitu vet vad bristen på yttrandefrihet innebär. Den tvingade henne fly från Bangladesh till andra sidan jorden.

Trygg. Från Sverige fortsätter Shamima Mitu skriva, utan att vara rädd.

Trygg. Från Sverige fortsätter Shamima Mitu skriva, utan att vara rädd.

Foto: Krister Nordin

livsfarligt arbete (GA)2016-12-10 08:00

GA har tidigare berättat om journalisten och bloggaren Shamima Mitu, som med hjälp av Svenska PEN och Olof Palme centret, tog sig till Sverige och som så småningom Gotland.

– De gav mig skydd, de gav mig chansen att överleva, säger hon.

Bangladesh tillhör de länder i världen där flest journalister mördas. Press- och yttrandefriheten är begränsad både i lagen och genom social kontroll, hot och våld.

– Ibland sa redaktören ”visst kan du skriva om det där, men jag kan inte lova att du inte blir dödad”.

Bloggen blev en plattform där Shamima Mitu kunde uttrycka sig friare. Men det gjorde också att hon hamnade på den dödslista över 84 bloggare och journalister, som den islamistiska extremistgruppen ABT, Ansarullah Bangla Team, gick ut med 2013.

– En efter en dödades bloggarna av islamister, berättar Shamima Mitu, som själv förlorade en nära vän.

2014 kom en ny lag för elektronisk publicering, som bland annat innebär att du inte får såra någons religiösa uppfattning. Shamima Mitu liknar den vid sharia-lagar och resultatet har varit förödande.

– Alla har slutat nu. Alla bloggare, alla skribenter – till och med privatpersoner. Ingen kan säga något längre, säger hon och berättar om den självcensur som följer.

När Shamima Mitu hon kom till Sverige förstod hon vad press- och yttreandefrihet verkligen innebär.

– Jag insåg att det här är frihet. Folk är fria att prata och uttrycka sig här. När jag skriver något här tänker jag aldrig på om polisen ska komma när som helst och arrestera mig.

Fakta om Bangladesh

Är ett land i Sydasien, vid Bengaliska viken, som gränsar mot Indien och Burma. Är till ytan en tredjedel så stort som Sverige. Har 159 miljoner invånare. Bangladesh ligger på plats 144 i Reportrar utan gränsers ranking av pressfrihetsindex 2016. Utrikesdepartementet, UD, avråder inte från resor till Bangladesh, men påpekar att risken för terroristattentat är hög i hela Bangladesh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!