Rötmånad: Så håller du maten fräsch

Livsmedelsverket uppmärksammar den traditionella rötmånaden genom att tipsa om flera sätt att hålla maten fräsch på.

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling, är ett av Livsmedelsvekets tips.

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling, är ett av Livsmedelsvekets tips.

Foto: Emma Sellbrink

Livsmedel2020-07-23 19:32

Idag, torsdag 23 juli, markerar starten för årets rötmånad. Det är den period under sommaren, enligt tradition, som mat och livsmedel håller sig sämst. Det ska hänga ihop med att luften under sensommaren är varmare och mer fuktig än under resten av året, något som allehanda bakterier uppskattar. 

"När det är varmt och fuktigt är det extra viktigt att hålla kylvarorna kalla och bra hygien i köket. Håll också dina händer rena när du hanterar mat. Rena händer är ett bra sätt att minska både magsjuka och spridningen av covid-19.", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida

Livsmedelsverket tipsar också om flera olika sätt att hålla maten fräsch på, både före och efter tillagning. Bland annat tas följande upp: 

"Håll maten kall från butiken till hemmet."

"Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden förkortas  om maten står framme i rumstemperatur."

"Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling."

"Tvätta händerna  innan du ska laga mat,  efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur. Handsprit/alkogel och våtservetter fungerar också i avsaknad av vatten."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!